Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

Civilizație publică – garduri

13 ianuarie 2020 The Hungry Mole Bucurestii vechi
de Ando și HM

Au trecut mulți ani de cînd ne-am ocupat de gardurile-tip de beton ale Bucureștiului și-i vremea să facem o plimbare pe lîngă altele, în nici un caz construite după vreun șablon.

E mult – prea mult – de povestit despre garduri și despre cum ne-am schimbat noi viziunea despre ele.

Cîndva, demult, gardul se făcea pe măsura casei, încercînd s-o pună-n vedere cumva. Nu trebuia să fie unul de cetate, ceva care să acopere clădirea; nu trebuia nici să alunge trecătorul. Cu vremea, prin prostia omului, răutatea cetățenească și plăcerea de-a interzice și de-a pune piedici gardurile au devenit granițe.

Frumoase, vechi garduri din fier forjat prin care vedeai în curte – puse-n valoare de lucrături meșteșugite și monograme; ici-colo mai găsim și cîte-o tentativă contemporană de-a continua tradiția. Ce le-a mai plăcut îndeosebi instituțiilor comuniste să pună table-n spatele lor, ca să nu se vadă nimica din stradă…

 

Îți crește inima cînd vezi că gardul poate rămîne un gărduț, că-și poate face treaba și doar fiind un simbol, o convenție; și că nu-i nevoie să fie construit numai din materiale grele, greoaie.

 

Sigur, acolo unde-i cazul – să zicem, cînd e de ocrotit vreun obiectiv mai important, gardul e nevoie să fie mai impunător; cu toate astea, rămîne o operă de artă întîi de toate. Gardul Cotroceniului avea ochiuri, care acuma-s zidite; Bucureștiul e spurcat de kilometri de garduri oarbe din beton – de la Casa Republicii la Mitropolie.

 

E o știință să îmbini, cumva, și nevoia de maiestuozitate, și bucuria de-a oferi ceva delicat – rezultînd garduri prin care orașul, cumva, respiră.

 

Vă lăsăm, mai departe, și alte garduri – mai vechi și mai noi, mai chivernisite și mai amărîte – care ne-arată pe lîngă cîte lucruri interesante ne purtăm pașii-n fiecare zi.

     

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign