Monetăria de la Șosea

20 ianuarie 2020 Dan Rosca Bucurestii vechi

BUCUREȘTI, cca 1900: Monetăria de la Șosea, Biserica Izvorul Tămăduirii (Mavrogheni) și Școala Mavrogheni („Ion Heliade Rădulescu“).
————–
Monetăria Statului a fost inaugurată pe 24 februarie 1870, într-un imobil situat pe colțul Șoselei Kiseleff cu ulița Mavrogheni, la câțiva pași de Spitalul Filantropia.
Clădirea Monetăriei nu era cu totul nouă; nou era doar corpul de la Șosea. Clădirile așezate mai în spate erau mai vechi și serviseră ca local Școlii de Belle Arte, ce fusese înființată în 1864, cu secțiile de sculptură și pictură,. Sub îndrumarea profesorilor Carol Storck, Theodor Aman și Gheorghe Tattarescu, acolo au fost formați sculptori și profesori de desen și caligrafie. După 1870, Școala de Belle Arte s-a mutat în Palatul Universității
Monetăria a funcționat în clădirea de la Șosea până în 1890, când monedele au început să fie bătute în străinătate. În perioada 1890-1900, acolo s-au confecționat doar medaliile.
În iunie 1912, pe locul clădirii ce adăpostise Monetăria, a fost pusă piatra de temelie a edificiului Muzeului Național, a cărui construcție, realizată după după proiectul arhitectului Nicolae Ghica-Budești, a durat până în 1941. În anii comunismului clădirea a adăpostit Muzeul de Istorie a P.C.R., iar în prezent este localul Muzeului Țăranului Român.
În amintirea vechii instituții, artera ce leagă Șoseaua Kiseleff de actualul Bulevard Ion Mihalache poartă și azi numele de strada Monetăriei.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign