Voiaj în orașul aurului negru!

01 ianuarie 2020 Bucurestii Vechi Si Noi A-mestecate

Binecunoscutul vostru prieten – ghidul de turism Andrei Berinde îi invită pe toți iubitorii istoriei feroviare și a povestilor României de odinioară să petrecem împreună o zi în „cetatea aurului negru” – oraşul Ploieşti, ale cărui facinante povești le vom descoperi pe parcursul unei deosebit de interesante plimbări pe arterele sale.

Ne vom reuni Duminică 12 Ianuarie, la ora 8:45, în Gara de Nord, în faţa restaurantului KFC (afară), cu biletul de călătorie cumpărat deja pentru trenul Regio 5003, cu care vom porni la drum, la ora 9:19, urmând să debarcăm pe peronul staţiei Ploieşti Sud, la ora 10:24.

Un bilet întreg (doar dus) costă 11,1 lei.

Cine doreşte să folosească alt mijloc de transport este rugat să fie prezent pe peronul liniei 1 din staţia de cale ferată Ploieşti Sud, la ora sosirii trenului de la Bucureşti: 10:24.

Preţ de câteva clipe, vom afla istoria celor trei clădiri ale staţiei de cale ferată, ne vom aminti de celebrul critic literar Constantin Dobrogeanu-Gherea (pe numele său real Solomon Katz) şi de restaurantul al cărui proprietar a fost timp de aproape o jumătate de secol.

Puțin înainte de ora 11 vom porni către centrul oraşului, pe Bulevardul Independenţei, nu înainte însă de a afla povestea „Monumentului Vânătorilor” – emblematicul grup statuar pe care îl vom întâlni în debutul plimbării noastre.

Pe parcursul voiajului nostru prin „urbea lui ce bei”, vom vizita trei instituții de cultură unice în peisajul muzeal românesc: Muzeul Ceasului (biletul de intrare costă 12 lei/vizitator), Casa de târgoveț ”Hagi Prodan” (prețul unui bilet este de 8 lei/vizitator) și Muzeul Petrolului (vizitarea sa ne va costa alți 6 lei/persoană).

După ce vom fi luat prânzul într-unul din localurile aflate în zona pe care o vom vizita, aproximativ la ora 16:30 ne vom întoarce în gara Ploiești Sud, unde ne vom îmbarca în trenul Interregio 1574, ce ne va duce înapoi la București (în funcţie de ritmul în care vom parcurge traseul turului avem şi alte variante de întoarcere, urmând să decidem „la faţa locului” pe care o vom alege).

În ambele cazuri va fi nevoie să ne procurăm din Ploiești tichetele pentru călătoria de întoarcere (pentru a evita aglomerația, lipsa locurilor și alte situații neplăcute este recomandabil să le cumpărăm din București, cu cel puțin 24 de ore înaintea plecării în drumeția noastră).

Întreaga plimbare pe arterele „oraşului aurului negru” se va desfăşura pe o distanţă de aproximativ 5 kilometri, pe care o vom parcurge în circa 5-6 ore (inclusiv vizitele la cele trei muzee), mergând pe jos, „la pas uşor”.

Toți cei ce vor dori să ia parte la acest tur ghidat se pot înscrie printr-un simplu mesaj către pagina ”Călătorii pe șine”, ori printr-un e-mail trimis pe adresa: aberinde@gmail.com, urmând ca în cel mai scurt timp să primească toate detaliile necesare pentru plata modestului „onorariu al ghidului”, în valoare de 20 de lei.

Cu speranţa că vom petrece clipe minunate împreună!
Andrei Berinde

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign