Bucurestii Vechi si Noi

87 de ani de la evenimente de la Greva de la Atelierele CFR Grivița

16 februarie 2020 Andrei Slavuteanul Istorie

16 februarie 1933- 16 februarie 2020
87 de ani de la evenimente de la Greva de la Atelierele CFR Grivița.
În 1929 întreaga omenire trecea printr-o mare criză economică ce va afecta inclusiv România. Guvernarea de la acel moment a impus măsuri de austeritate foarte mari care a stârnit nemulțumiri foarte mari populației, inclusiv a lucrătorilor feroviari.

Patru ani mai târziu, mai exact la 20 ianuarie 1933 muncitorii ceferiști din Atelierele Grivița sunt anunțați că plata salariilor li se va face numai lucrătorilor care ar fi făcut dovada achitării impozitelor pe ultimii trei ani. Acest aspect a stat la baza declanșării marii revolte.
Greva de la Atelierele CFR Grivița a fost înăbușită de către forțele de ordine ale armatei și jandarmeriei care au tras. Pe 16 februarie 1933 acestea au început sa tragă, ucigând șapte oameni printre care și pe Vasile Roaită, ucenic in ultimul an la căldărărie, care nu avea nici o legătură cu greva, el fiind rănit din întâmplare.

Cel care a coordonat politic reprimarea revoltelor muncitorești de la Atelierele Grivița era Armand Călinescu, viitor prim-ministru, asasinat de legionari câțiva ani mai târziu.

Sursa:

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign