Bucurestii Vechi si Noi

Ştefan Iordache: Cred că există ceva deasupra actorului ceva care ne ajută să depăşim orice greutăţi să uităm orice durere când păşim pe scenă”

03 februarie 2020 Dumitru Alexandru Filimon Istorie

Scena unui teatru ajunge în timp să definească viaţa unui actor. Văzut prin lentilele istoriei, scena şi actorul sunt oglinda aceluiaşi destin. Ştefan Iordache a debutat pe scena Teatrului Nottara în 1965 cu spectacolul Tigru. Alături de Ileana Predescu acesta a interpretat un rol(Ben) plin de emoţie şi de o acurateţe artistică cu totul aparte. În timp, spectacolul a devenit unul de mare succes pe scena bucureşteană. Spectacolele lui Ştefan Iordache au curs în următorii ani 1965-1985, respectiv: Omul care şi-a pierdut omenia de Horia Lovinescu, Au fost odată două orfelinate de Adolphe Philippe D`Ennergy, O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale, Amintirile Sarei Bernhardt de John Murrell, Timon din Atena de William Shakespeare etc.

În anul 1994 Ştefan Iordache a revenit pe scena Nottara pentru a juca în spectacolul Prinţul negru de Iris Murdoch. Din distribuţia din acele timpuri amintim actorii: Victoria Cociaş, Constantin Cotimanis, Dana Dogaru, Ion Haiduc, Alexandru Jitea, Justian Radu, Cristian Julian Stoica şi Camelia Zorlescu.

În interviul lui Constantin Fugaşin din revista Teatrul, numărul din decembrie 1987, actorul Stefan Iordache poveşteşte şi despre experienţa sa pe scena Teatrului Nottara şi despre destinul unui spectacol prin prisma vocaţiei de actor.

„Nu m-a interesat niciodată ideea de vedetă. Sarcina mea se consumă pe scenă. Când am intrat la Nottara nu îndrăzneam să scot o vorbă”, mărturisea Iordache.

„E divină meseria de actor deoarece nu te poţi repeta seară de seară. Nici-un spectacol nu seamănă cu altul pentru că nici eu cel de azi nu semăn cu cel de ieri. Nottara-ul lui Lovinescu a avut un rost în viaţa mea. Cred că există ceva deasupra actorului ceva care ne ajută să depăşim orice greutăţi să uităm orice durere când păşim pe scenă”, se confesa Ştefan Iordache în interviul din 1987.

Restul articolului aici

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign