Strada Căuzaşi

21 februarie 2020 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi

Strada Căuzaşi, cunoscută şi parcursă de mulţi dintre cei care au prins cartierul în picioare, a fost, culmea, rar fotografiată în detaliu, imobil cu imobil.
Aici, deja în perioada demolărilor, primele clădiri din jurul IML-ului dispăreau, în anul 1985, zona aflându-se direct în calea bulevardului Victoria Socialismului (actual bd. Unirii), parte a noului Centru Civic.
Dl. prof. arh. Sorin Vasilescu a surprins in extremis, alături de alţii, ultimele zile de existenţă a unor imobile de fel de fel de tipuri. Dumnealui a documentat destul de bine zonele din proximitatea lăcaşelor de cult, fie ele ortodoxe, fie evreieşti.
De exemplu, aici, fiind zona din preajma IML-ului, în curtea căruia se afla o capelă, arhitectul a surprins imobilul art-deco de 3 etaje din Căuzaşi 10, aflat la capătul străzii Rovine. Alipită de el, rămăşiţa unei case de la 1900 (adresa era la nr. 12), cu prăvălie la stradă.
La dreapta, pe str. Smeurişului colţ cu Bravilor, se afla sinagoga Malbim, iar la stânga, în curtea interioară definită de clădirile Institutului Medico-legal (IML), exista acea capelă.
Pentru că o parte din frontul străzii Căuzaşi fusese demolat, se poate vedea în depărtare, în stânga fotografiei, clădirea fostului Palat Nicolae Mavros, naţionalizat în perioada comunistă, aici fiind sediu, cel puţin în anii ’70-’80, al Trustului de Construcţii-montaj minier din str. Negru Vodă.

foto: Sorin Vasilescu (1985)

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign