Bucurestii Vechi si Noi

A fost o vreme cînd cartierul Uranus se înscria firesc în viața orașului

20 martie 2020 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi

A fost o vreme cînd cartierul Uranus se înscria firesc în viața orașului, cu toate ale sale. Zilele acestea, la moartea unui mare muzician român pe care am avut ocazia să-l cunosc, mi-a revenit în minte o mică întîmplare din toamna lui 2018.

Este joi seara, ne adunăm la hotelul Marriott, unde am expus imagini din cartier realizate în anii ’70 de artistul Traian Bădulescu. În fiecare joi ne întîlnim cu foști locuitori sau pasionați de București pentru a discuta despre cartier. Întîmplător, sună telefonul – Dan Andrei Aldea, cald și dornic de taifas; cum publicul nu a sosit încă, putem vorbi. Ce faci, domnule, cu ce te ocupi? întreabă Aldea. Îi povestesc de expoziție. Domnule, să știi că eu am făcut armata în Uranus! îmi spune deodată și completează: la batalionul 1 motorizat… Apoi discuția înaintează, iar eu îmi dau seama că lucrul în teatrul «Bulandra» la începutul șaptezecilor i-a dat ocazia să vadă mai mulți ani la rînd siluetele de dincolo de podul Izvor, cam așa, ca în celebra poză a lui Dinu Lazăr. Dar, deși Aldea nu era din cartier – copilărise în Militari, la curte, în zona Apusului – la acea dată lumea bucureșteană era ceva mai închegată (iată, de pildă, «apusul» orașului funcționa în mod coerent). Nu e vorba de paseism, ci de realități urbanistice: orașul s-a dezorganizat ulterior și se va recristaliza într-o formă nouă în deceniile viitoare.

În imagine aveți un unghi pe care Aldea trebuie că l-a reținut în perioada de serviciu militar – pozat chiar de Bădulescu cel din expoziție (și cam în aceiași ani). Se întîmplă să fie aici printre noi foști colegi de arme ai muzicianului? Ori alți foști infanteriști care au făcut armata pe deal, în Uranus?

(foto: Traian Bădulescu sr.)

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign