Asta-i ultima poză oficială în care apare monumentul original al lui I. C. Brătianu din rondul de la Universitate.

13 martie 2020 [Raiden] Bucurestii vechi

E făcută în aprilie 1948 în timpul unor lucrări la carosabil, la aproape 4 luni de la abdicarea regelui Mihai și proclamarea Republicii Populare Române.

► MONUMENTUL. Contrar percepției generale, monumentul dedicat lui Brătianu, fondator al Partidului Național Liberal (PNL) și unul dintre artizanii sistemului monarhic constituțional din România, nu a fost demolat imediat după abdicarea regelui Mihai, ci a mai stat câteva luni în Piața Brătianu, redenumită Piața Nicolae Bălcescu în 1948 (azi Piața Universității). La 71 de ani de la dispariția monumentului original, la Universitate a apărut o copie aproximativă a acestuia.

► FUNDALUL. Să vedem ce clădiri bordează bulevardul I. C. Brătianu (azi Nicolae Bălcescu). În stânga e extensia Universității București, finalizată la începutul anilor ’20, urmează blocul Bavaria (ulterior Dunărea, datorită restaurantului cu specific pescăresc de la parter), prăbușit în 1977 la cutremur, iar în depărtare, silueta blocului Wilson, și el avariat în 1977 . În dreapta, construcțiile improvizate de pe Maidanul Primăriei, actuala esplanadă a Teatrului Național , apoi blocul Creditul Minier .

Peisaj familiar, dar care s-a schimbat destul de mult cu timpul. Faptul că nu exista încă hotelul Intercontinental (inaugurat în 1973) arată care era înălțimea medie inițială a clădirilor, spațiul Pieței Universității era perceput altfel. La asta se adăuga și zona de agrement de pe actuala esplanadă a TNB; zonă „curățată” la finalul anilor ’60 pentru a se demara șantierul actualului sediu al TNB. Cunoașterea configurațiilor urbane trecute ale unor spații bucureștene cunoscute ajută foarte mult la înțelegerea evoluției acestora în timp.

foto: arhiva Agerpres

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign