Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

„Cenușăreasa” prin ochii unui copil

08 martie 2020 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

În ultimii ani l-am întâlnit adesea pe regizorul Cristian Mihăilescu la Opera Comică pentru Copii, unde creează lumi paralele în care cei mici și cei mari se pot adăposti de cotidian. Cea mai recentă montare a sa la acest teatru, opera „Cenușăreasa” de Gioachino Rossini are însă o caracteristică aparte față de celelalte spectacole: totul pare văzut, auzit și simțit ca și cum ar exista deja în imaginația publicului, în spatele ochilor unui copil. Această perspectivă nu e deloc îngustă și provine din continua preocupare a creatorului de a comunica publicului cu ajutorul mijloacelor de înțelegere ale acestuia, construind un limbaj comun. 

În „Cenușăreasa”, cortina se deschide și ne transportă într-un univers colorat, cu desene simple și amuzante (decorul: Vladimir Turturica, costume: Iolanda Mutu), cu muzică plină de culoare, cu personaje colorate, fiecare după caracterul său. Interpreții nu sunt monocromi, ci dau fiecărui personaj o mie de fațete, care de care mai simpatică, formându-se astfel o cavalcadă comică de poante, de gaguri. Ritmul este alert, ritmul rossinian însuși ne stârnește râsul, iar fiecare moment este dozat de către interpreți în așa fel încât să nu fie exagerat, să nu cadă în burlesc, să nu pară gratuit. Un comic… sincer, inocent, așa cum l-ar vedea un copil.

Regie prin… absența regiei! Maestrul Cristian Mihăilescu ajunge cu acest spectacol la o performanță de invidiat: el reușește să regizeze spectacolul în așa fel încât acțiunea curge atât de natural încât părem că suntem într-un vis ce-l credem aievea. Deși mai mult ca sigur că ele există, intervențiile regizorale nu se văd, fiecare element din spectacol, uman sau material își are locul lui. Nimic exagerat, nimic inventat, nimic forțat, deși există numeroase schimbări față de povestea originală sau față de o montare clasică. Regizorul a introdus în plus doi arici pe care îi vedem doar noi și Cenușăreasa și care comentează prin mișcare acțiunea. Există proiecții menite să descrie hidoșenia morală a celor două surori sau putem vorbi de o abordare specială a fiecărui personaj, fiecare având o apariție de efect . Întâlnim în spectacol multe tușe inedite, unele dintre acestea în mișcarea scenică și coregrafia realizate de Ionuț Picincu. El a alăturat mișcări de balet cu pași de street dance, iar în ceea ce privește corul satirizează subtil fastul și eleganța unei curți nobile. 

Spectacolul „Cenușăreasa” de la Opera Comică pentru Copii pare conceput, creat și desăvârșit în imaginația unui copil. Copilul percepe adesea lumea poveștilor ca pe o lume a desenelor animate și aceasta este forma vizuală pe care se întemeiază spectacolul. „Am optat să transpun spectacolul în lumea desenelor animate. Copiii, tinerii, noi toți suntem fascinați de desenele animate. În această lume totul e posibil”, spune regizorul Cristian Mihăilescu, dar fără a face vreo aluzie la un desen animat anume și fără a copia poante din filmele de animație. Fără să vrea, regizorul și echipa sa au creat pe scenă o lume care ar putea deveni desen animat, dar care de fapt arată ca și cum ar fi creat-o un copil, cu toate resursele și felul său sincer de a vedea realitatea. 

La Opera Comică pentru Copii, cu ocazia noii premiere, „Cenușăreasa”, publicul poate intra în sfârșit într-o lume care ar putea oricând să-i aparțină, o lume creată chiar de el. Astfel, își poate însuși inclusiv muzica lui Gioachino Rossini, jucăușă și antrenantă, cu aparenta sa lipsă de reguli, de restricții. „Cenușăreasa” este o experiență ce nu trebuie refuzată nici de către spectatorii adulți, care au ocazia să urmărească o comedie adevărată, de situație și de personaj. „În spectacol am făcut trimiteri pentru publicul de toate vârstele pentru că, să nu uităm, în ciuda titlului Opera Comică pentru Copii, instituția noastră are public foarte variat. Este și un public avizat, format din adulți pe care i-am fidelizat. Aceștia vin tot timpul la spectacole și fac comparații cu alte montări, ne mai și trimit mesaje, ce așteaptă de la noi. Când montez un spectacol la Opera Comică pentru Copii nu mă gândesc că îl adresez numai copiilor”, mai spune regizorul. 

Folosind mijloace simple, dar cu încărcătură de simbol, construind pe scenă o lume colorată și veselă ce are drept schiță muzica unui mare compozitor, creatorii spectacolului „Cenușăreasa” de la Opera Comică pentru Copii oferă tuturor o comedie antrenantă pentru toate gusturile, fără exagerări, cu un mesaj pozitiv, ca și cum ar fi fost închipuită în mintea unui copil.

Articol realizat de Iulia Toea-Mureșan

Foto Facebook Opera Comică pentru Copii

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign