Dezvoltarea unei zone de la marginea orașului, în acele timpuri: cartierul Ferentari.

15 martie 2020 [Raiden] Bucurestii vechi

[FERENTARI] Pozele astea din anii ’40 arată cum s-au reluat, timid, construcțiile în București imediat după al Doilea Război Mondial. În acest caz, dezvoltarea unei zone de la marginea orașului, în acele timpuri: cartierul Ferentari.

► Foto sus (1946): la Școala de Arhitectură (azi Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu) are loc prezentarea planului de parcelare în Ferentari. Este prezent ministrul Propagandei din Guvernul Petru Groza de la acea dată, omul de cultură comunist Petre Constantinescu-Iași. Lucrurile se mișcă rapid, șantierul e demarat la scurtă vreme după ce proiectul e anunțat public.

► Foto jos (1949): chiar și cu trecerea forțată de la monarhie constituțională la republică populară pe 30 Decembrie 1947 (abdicarea regelui Mihai), construirea noilor locuințșe din Ferentari avansează. E vorba despre blocurile roșii, de la intrarea pe Calea Ferentarilor.

În 1949, clădirile erau aproape gata și se lucra la amenajarea infrastructurii stradale. Lucrările de atunci sunt vizibile și în prezent cât se poate, pentru că anvelopările termice heirupiste distrug aspectul inițial modernist al blocurilor roșii. Oricum ar fi, merită o vizită aici, măcar pentru a spulbera mitul rău-famatului cartier Ferentari.

foto: arhiva Agerpres

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign