La 18 martie 1833 ia fiinta la Iasi Societatea de medici si naturalisti, din initiativa medicilor Iacob Stanislau Cihac si Mihai Zotta , ca o prima societate stiintifica

18 martie 2020 Bucurestii Vechi Si Noi Istorie

La 18 martie 1833 ia fiinta la Iasi, prin decret domnesc, Societatea de medici si naturalisti, din initiativa medicilor Iacob Stanislau Cihac si Mihai Zotta , ca o prima societate stiintifica. In acelasi an se infiinteaza si la Cluj o astfel de societate. Societatea isi are originile in cercul de lectura infiintat din anul 1830 al medicilor din Iasi pentru a usura accesul la literatura de specialitate, amintit de Albina Romaneasca la aparitia sa prin articolul Instiintare din anul 1829 prin care Gheorghe Asachi instiinta de aparitia unei societati.

Statutele acesteia erau aprobate in anul 1834 de guvernul Moldovei, scopul fiind acela de a ajuta la dezvoltarea stiintelor, a literaturii, a istoriei naturale,  de asemenea de a veghea la starea de sanatate a oamenilor, dezvolarea medicinii in Moldova, editarea de jurnale si carti medicale si istorico-naturale, publicarea curiozitatilor medicale si sintomele bolilor, preluarea publicatiilor din Europa prin care sa se faca cunoscute progresele medicale din lume, tinerea legaturilor cu oameni de stiinta din lume sau cu societati stiintifice din lume, de asemenea sa contribuie la dezvoltarea asezamintelor medicale din Moldova . Prin aceste deziderate, scopurile stiintifice si profesionale se imbinau cu cele culturale.

A fost ales presedinte domnitorul Mihail Sturdza , organul de publicitate era Albina romaneasca ingrijita de Gheorghe Asachi, revista infiintata la 31 decembrie 1929, pentru ca incepand cu 1 iulie 1851, societatea sa detina propria publicatie, Foaia societatii de medici si naturalisti din principatul Moldovei.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign