ATUNCI ŞI ACUM: Hotelul ”Union”

Hotelul „Union”, situat la intersecţia străzilor Ion Câmpineanu şi Academiei, are o istorie de 150 de ani. Vechea clădire a hotelului a fost construită în 1870, pe locul Caselor boierilor Cornescu, şi avea doar două etaje. În perioada 1930-1931, vechiul hotel a fost dărâmat şi a fost construit pe acelaşi loc noul hotel „Union”, arhitect fiind Arghir Culina. Cu doi ani înainte, el construise vizavi un alt hotel – „Stănescu” – ulterior acesta fiind numit „Negoiu”, potrivit site-ului www.muzeuldefotografie.ro.

 

La parterul hotelului, pe partea dinspre strada Ion Câmpineanu, denumită astfel după numele unui om politic liberal din secolul al XIX-lea, există o cafenea elegantă. În partea dinspre strada Biserica Enei, hotelul se învecinează cu ansamblul de blocuri care are corespondent şi în bulevardul Nicolae Bălcescu, unde se află restaurantul „Dunărea”. Deşi strada respectivă se numeşte Biserica Enei, biserica nu mai există. Lăcaşul de cult era situat vizavi de Hotelul Intercontinental, fiind construită la început din lemn (la începutul anilor 1600).

 

Foto 1 – Hotel Union, 1956/Arhiva istorică AGERPRES
Foto2 – Hotel Unin, 2019/SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Pe locul acestei biserici, care ajunsese în proprietatea lui Pană Negoescu, fiul lui Antonie Vodă din Popeşti, prin 1720-1724, jupâneasa Safta, cumnata Doamnei Marica, care era soţia domnitorului Constantin Brâncoveanu, a ridicat o frumoasă biserică de zid în stil trilobat, cu două turle şi colonadă în pridvor, asemănătoare cu cea a boierului Creţulescu, din apropiere, precizează site-ul ziarullumina.ro. Biserica a fost dărâmată după cutremurul din 4 martie 1977, odată cu ruinele blocului Dunărea, prăbuşit la cutremur, deşi biserica nu fusese avariată. Noile planuri ale viitoarei clădiri ce urma să fie construită pe locul blocului Dunărea prevedea o suprafaţă mai mare, astfel că a fost demolată şi biserica.

 

Foto 1 – Hotel Union, 1996/AUREL VIRLAN/Arhiva istorică AGERPRES
Foto 2 – Hotel Union, 2019/SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


În apropierea Hotelului „Union” se află Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi şi fostul Hotel „Paris”, care ulterior s-a numit „Muntenia”, pe strada Academiei. La bombardamentul din 1944, Hotelul „Union” a fost grav avariat. A fost reconstruit, iar în anii ’50 i s-a adăugat un corp nou, conform site-ului www.bucurestiivechisinoi.ro.AGERPRES