În vremea lui Anton Pann cântecul era la mare trecere printre români, fie ei domni, boieri sau oameni de rând

04 aprilie 2020 Andrei Slavuteanul Istorie

În vremea lui Anton Pann cântecul era la mare trecere printre români, fie ei domni, boieri sau oameni de rând. Vestitul nostru poet popular a publicat „și o colecție de cântece și poezii la modă pe acea vreme…Anton Pann a făcut un adevărat serviciu literaturii culegând toate aceste documente caracteristice stării noastre sociale din prima jumătate a veacului”, afirmă I. L. Caragiale. Ele au fost adunate în colecția care poartă numele de „Spitalul amorului sau cântătorul dorului”. În cuprinsul acesteia „nu veți vedea decât plângeri de inimi rănite, suspinuri de piepturi săgetate, tânguiri de dureri cumplite, oftări și tot felul de văitări din pricina amorului”, afirmă Anton Pann.

Lumea are nevoie să cânte și să iubească în aceste zile frământate. Privind în urmă, lumea a mai traversat perioade grele… și lumea a cântat întotdeauna.

Să lăsăm cântecul Mariei Tănase – „Până când nu te iubeam” – să ne  umple inimile! („Până când nu te iubeam” – „Spitalul amorului” – Anton Pann)
https://www.youtube.com/watch?v=wQhw0apE2p8

Text de Mădălina Șchiopu, muzeograf

Sursa:Muzeul Naţional al Literaturii Române

Foto: Wikipedia

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign