Sofia Ogrezeanu-Ionescu, femeia ce „a cotrobăit și a reparat” creierele a mii şi mii de oameni.

 Profesor universitar şi membru emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale, doctorul Sofia Ogrezeanu-Ionescu este un nume cunoscut în lumea specialiştilor din acest complicat, dar pasionant domeniu de vârf al medicinii: neurochirurgia. Timp de aproape jumătate de secol, această femeie înzestrată cu o voinţă de oţel”„a cotrobăit și a reparat” creierele a mii şi mii de oameni.

 Sofia Ionescu s-a născut la 25 aprilie 1920, în oraşul sucevean Fălticeni, fiind fiica casierului BNR – Constantin Ogrezeanu. La sfârşitul liceului, Sofia Ionescu a urmat Facultatea de Medicină din capitala României.

⚪ Dorinţa de a ajunge medic a apărut în gândurile Sofiei încă de la vârsta de 16 ani, însă, la început, tatăl ei nu a încurajat-o să devină cadru medical. Între anii 1939 – 1945, Sofia Ionescu a fost studentă la Facultate de Medicină din Bucureşti, unde i-a avut ca şi profesori pe Francisc Rainer, George Emil Palade, Alfred Rusescu ori Ionescu Sineşti.

⚔ Anii de studenţie au coincis cu cel de-al Doilea Război Mondial, astfel că în vacanţele de vară, Sofia Ionescu era nevoită să îi îngrijească pe răniţii care ajungeau în spitalele din Fălticeni. În anul 1943, suceveanca a obţinut un post de intern la serviciul de neurochirugie al Spitalului nr. 9 din Bucureşti, unde din cauza războiului, lucra aproape non-stop.

🥼 Sofia Ionescu a fost cooptată în echipa neurochirurgicală condusă de profesorul Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei româneşti – din care mai făceau partea doctorii Constantin Arseni şi Ionel Ionescu, viitorul soţ al Sofiei Ionescu. Astfel, profesorul Dimitrie Bagdasar a contribuit la promovarea primei femei medic neuorchirurg din România și din Europa de Est.

⚕ În anul 1944, suceveanca a realizat prima ei operaţie pe creier. Cum doctorul Bagdasar avea o mică rană la deget, nu a putut opera un băieţel care ajunsese la spital, în comă. Sofia Ionescu a acceptat să facă prima intervenţie chirurgicală pe creier, care a reprezentat şi prima ei intervenţie de succes. După această operaţie, profesorul Dimitrie Bagdasar a fost convins de faptul că Sofia are aptitudini de neurochirurg.

⚪ În anul 1945, la terminarea facultăţii, suceveanca s-a căsătorit cu doctorul Ionel Ionescu, tânărul cuplu locuind timp de şapte ani de zile în spital, unde au asigurat garda permanentă, iar timp de 15 ani nu au avut concediu de odihnă.

✍ „Copiii mei n-au avut mamă. Eu eram mereu obosită, munceam la policlinică cu plata de două ori pe săptămână, ca să-mi suplimentez veniturile. Pot să jur că n-am cerut niciodată bani. Nu spun că n-am primit de la unii, dar n-am condiţionat niciodată operaţiile. Noaptea mă trezeam la 2 şi până la patru îmi scriam lucrările ştiintifice”, a declarat Sofia Ionescu într-un interviu cu puţin timp înainte să moară.

⚪ Sofia Ionescu a continuat să opereze până în anul 1990, când, din cauza unei operaţii de cataractă, doctoriţa a trebuit să se pensioneze.

🥼 Membru al Societăţii Române de Istoria Medicinei, Membru Emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale, a fost declarată medic erou de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care i-a trecut numele într-un album alături de alţi 65 de renumiţi medici.

🏆 A primit „Semnul de Distincţie” al Crucii Roşii, insigna „Evidenţiată în Munca Medico-Sanitară”, medalia „A XX-a Aniversare a Eliberării Patriei”, medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii”, Diploma de Onoare ANFDUR pentru merite de excepţie, Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” şi Diploma de Onoare a Confederaţiei Naţionale a Femeilor din România.

✍ „Îmi pare rău ca nu mi-am găsit timp să-mi scriu memoriile. Aş fi putut să spun tinerilor neurochirurgi cum am făcut meseria asta. Aş fi putut să descriu tehnici inedite, folosite ad-hoc în situaţii imprevizibile şi nenumărate întâmplări cu rezultate fericite. Pentru că munca mea din aceşti 47 de ani ar fi încăput foarte bine în două vieţi. Aş fi avut ce să le spun!”, a mai arătat Sofia Ionescu care a fost principalul său regret.

💀 Sofia Ionescu a decedat în 2008, la vârsta de 88 de ani şi a fost înmormântată la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

surse:
– Dănuț Zuzeac, „Povestea primei femei neurocgirurg din lume, Sofia Ionescu: ‘Pot să jur că n-am condiționat niciodată actul medical’ „, în adevarul.ro, 7 octombrie 2015;
– Redacția IR, „Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume”, în identitatea.ro;

Sursa: Academia de Cultură