Casa sculptorului Constantin Baraschi

27 mai 2020 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi

sursa-Cartierul Uranus

Casa sculptorului Constantin Baraschi din str. Izvor nr. 44 avea în curte câteva opere ale artistului. Păcat că nu sunt vizibile din acest unghi.
Corpul din faţă al clădirii, cel vizibil în fotografie, fusese ridicat în prima parte a sec. al XIX-lea, dar faţada fusese transformată, de la stilul neoclasic la neogotic italian, utilizat adesea în perioada interbelică târzie.
După cum vedeţi, existau trei plopi în curte. Din păcate, niciunul nu a supravieţuit nivelării terenului pentru crearea parcului Izvor. Mai norocoşi au fost alţi doi plopi din zonă, de vizavi, pe diagonala intersecţiei cu str. Mihai Vodă, aflaţi între fabrica „Luceafărul” („Nufărul”) şi grădiniţa nr. 180 din Mihai Vodă nr. 65.
Două case mai la stânga, era o alimentară, pe colţul intersecţiei cu str. V.A. Urechia.
La dreapta, linia de tramvai ducea spre podul Mihai Vodă, acolo unde întorcea pe Splai, nu înainte de a întâlni străzile Simonide, V. Babeş, Curiaţi, dar şi strada Uranus, ce urca spre Arsenalul Armatei.

foto: Neculai Ionescu-Ghinea (1978)

Mulţumim doamnei Lucia Stoica pentru amabilitatea de a ne împărtăşi această fotografie!

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign