Cinematograful Dacia

26 iunie 2020 [Raiden] Bucurestii vechi

Cinematograful Dacia (până în anii ’80, Cinema Marconi), de pe Calea Griviței colț cu str. Atelierului, la doi pași de Gara de Nord, a fost întreg ultima oară în anii ’90. Poza asta din 1995 arată fosta glorie art déco interbelică deja în degradare. În câțiva ani urma să se închidă.

Deși e monument istoric, în prezent a rămas doar o cochile în stare avansată de degradare. Interiorul impresionant (holul, sala de proiectii) e distrus, iar frumoasele basoreliefuri de pe fațadă au dispărut. Cinema Dacia e reprezentativ pentru decăderea întregii zone a Gării de Nord, altădată un pol al comerțului bucureștean de lângă, pe atunci, principala poartă de acces în capitală.

Există șanse ca bijuteria asta arhitecturală să fie salvată? Nu prea. Am văzut de-a lungul anilor proiecde revitalizare, conversie și reinserție, dar niciunul nu s-a materializat.

sursa foto-Norihiro Haruta

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign