Cum a evoluat Bucurestiul in ultimul secol, cu Acad. Balaceanu Stolnici

24 iunie 2020 Andrei Slavuteanul Istorie, Istorie si civilizatie

Familia din care provine are o istorie realmente fabuloasă, mulţi din înaintaşii săi fiind personaje importante, mai ales în politica vremii, care au influenţat puternic istoria ţării noastre. Bălăcenii sunt cei care au contribuit la constituirea Bucureştilor, schimbând la faţă Mahalalele Bălăceştilor şi Bărăţiei, au militat pentru construirea unei universităţi cu predare în limba română, în vremea când studiile se făceau numai în greaca veche, latină şi slavonă, însă unii, mai originali, au manifestat ideologii utopice, cum ar fi înfiinţarea „Falansterului de la Scăieni“, primul experiment socialist de la noi, „opera” boierului Emanoil Bălăceanu.

Cum a evoluat Bucurestiul in ultimul secol, cu Acad. Balaceanu Stolnici

Constantin Bălăceanu-Stolnici este considerat ultimul boier autentic, cel din urmă descendent al familiei Bălăcenilor, însă în cartea sa de vizită se regăsesc şi pasaje întunecate, rezultate din colaborarea sa – recunoscută – cu organele represive ale epocii comuniste.

Viaţa unui copil de familie boierească a României antebelice este pentru prima oară povestită în întreaga sa desfăşurare: programul de joacă şi apoi de şcoală, regulile casei în intimitate, trăite alături de guvernantele care s-au tot succedat cu trecerea anilor şi apoi alte reguli atunci când salonul de primire al casei devenea o extensie a spaţiului public, pentru oaspeţi sau prieteni de familie.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2021 . Designed by: Livedesign