După două decenii de părăsire, Blocul „Rosenthal” a intrat, în sfârșit, în consolidare!

03 iunie 2020 Andrei Slavuteanul Actualitate

Astăzi, Blocul „Rosenthal” a intrat în Programul de reducere a riscului seismic al Primăriei Capitalei. Galeria cu colonade a fost închisă cu garduri de protecție pentru ca cei care au băut prea multă bere într-un pub din Centrul Istoric să nu o mai folosească drept toaletă în aer liber.

Cei de la Compania Municipală de Consolidări au golit subsolul doi de apa pluvială, adunată pe parcursul a 20 de ani, și au scos manual muntele de moloz de la primul nivel al subsolului, după cum a povestit pentru București FM Alexandru Catrina.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Spațiul fiind foarte strâmt, nu am putut folosi utilaje la evacuarea molozului. Fiind la subsol, nu am putut folosi nici tobogane, prin care molozul să ajungă prin forța gravitației, direct în camioane. Așa că acesta a fost încărcat cu lopețile și cărat cu gălețile și cu roabele din subsol pentru a fi încărcat în mașini”, explică șeful de proiect al Companiei Municipale de Consolidări.

De asemenea, a fost înlăturată tencuiala de pe fațada imobilului și din interior. Și au fost îndepărtate straturile multiple de dușumele, care au fost puse unele peste celelalte, cu ocazia amenajărilor și reamenajărilor interioare care au avut loc în decursul anilor.

„În acest fel, prin îndepărtarea tencuielii exterioare am înlăturat potențialul pericol pe care fațada îl putea reprezenta atât pentru trecători, cât și pentru noi, pentru muncitori. De asemenea, prin îndepărtarea și a tencuielii interioare și a dușumelelor, până la placa de beton, am ușurat structura de rezistență a clădirii”, mai spune Catrina.

Odată pus în siguranță, Blocul „Rosenthal” urmează să intre în consolidare și restaurare pentru a fi redat, în toată splendoarea sa, uneia dintre cele mai reprezentative artere comerciale ale Bucureștiului, Calea Victoriei.

De-a lungul timpului, am scris, în repetate rânduri, despre ruina în care zăcea, în mod inexplicabil, o clădire monument, aflată în cea mai reprezentativă și mai scumpă zonă comercială din centrul Bucureștiului. Însă, primarii de până acum nu au avut nici o reacție, poate și din cauză că PMB nu avea toată clădirea în administrare. Iată că, în sfârșit, Blocul „Rosenthal” a intrat în consolidare și sper că el va fi pus în valoare, că va adăposti din nou birouri și magazine de lux și va arăta că în fotografia din anii ’60…, informeaza Bucurestifm.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign