În România, înregimentarea copiilor și tinerilor s-a realizat cel mai vizibil în timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea (1938-1940) și, la scară mult mai largă, în timpul regimului comunist (1948-1989).

01 iunie 2020 [Raiden] Bucurestii vechi

[1 IUNIE] Deja e un obicei ca lumea să pună pe social media poze din copilărie de 1 Iunie, Ziua Copilului. Totul pare frumos și nostalgic, dar să nu uităm că, de-a lungul istoriei, copiii și tinerii au fost folosiți și îndoctrinați în masă de diferite regimuri pentru ca cei de la vârf să-și consolideze puterea. În România, înregimentarea copiilor și tinerilor s-a realizat cel mai vizibil în timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea (1938-1940) și, la scară mult mai largă, în timpul regimului comunist (1948-1989).

► Foto sus: străjeri la o festivitate de la Chișinău, 1940 (arhiva LIFE)

Organizația Straja Țării (OST, alternativ Străjeria) a fost creată de regele Carol al II-lea după modelele german (Hitlerjugend, Tineretul Hitlerist) și italian (Opera Nazionale Balilla, ulterior Gioventù Italiana del Littorio, Tineretul Fascist). Odată cu instalarea dictaturii regale în 1938, Straja Țării a suprimat celelalte organizații de tineret, mai ales Cercetașii României (organizație al cărei președinte Carol al II-lea fusese când era principe moștenitor) și s-a transformat într-o structură paramilitară denumită alternativ „Armata Albă a Regelui”, cu crezul „Credință și muncă pentru Țară și Rege”. Băieții între 7-18 ani și fetele între 7-21 ani erau înregimentați în OST. Un corp special de băieți între 18 la 21 ani se ocupa cu instrucție premilitară. Carol al II-lea era numit „Marele Străjer, Cârmuitorul destinelor Poporului Român”, în centrul unui cult al personalității care avea să inspire comuniștii care au preluat puterea după al Doilea Război Mondial.

► Foto centru: „o delegaţie de pionieri înmânează tovarășului Gheorghe Gheorghiu-Dej un buchet de flori la marele miting de la Atelierele ITB Floreasca, cu prilejul alegerilor din 3 decembrie 1950.” Totul sub portretele imense ale lui Dej, Stalin și Ana Pauker. (Fototeca Online a Comunismului Românesc)

Organizația Pionierilor din Republica Populară Română (din 1965, Republica Socialistă România) a fost creată în 1949 de regimul condus de Partidul Muncitoresc Român (din 1965, Partidul Comunist Român) după modelul Pionierilor Sovietici din URSS. Copiii cu vârstă școlară (8-14 ani) deveneau pionieri organizați în detașamente și puteau fi răsplătiți cu distincții personale sau colective. Propaganda și îndoctrinarea începeau de la vârsta grădiniței (organizația dedicată preșcolarilor, Șoimii Patriei), continuau cu Pionierii, apoi în adolescență (Uniunea Tineretului Muncitor, din 1965, Uniunea Tineretului Comunist, organizația de tineret a Partidului Comunist Român). Fiecare activitate, de la cea intelectuală la cele sportive, era politizată, așa cum am arătat aici –> bit.ly/2ZSE1Sl

► Foto jos: „Tovarășii Nicolae și Elena Ceausescu la cea de-a 25-a aniversare a Organizațiilor de Pionieri.” (arhiva Agerpres)

După 1965, odată cu ascensiunea lui Nicolae Ceaușescu la putere și virajul către un regim totalitar personal, cultul personalității dedicat liderului suprem inoculat copiilor l-a depășit cu mult pe cel al lui Carol al II-lea. Ceaușescu era numit „Marele Cârmaci” sau „Cel mai iubit fiu al poporului”. Imnul neoficial „Am cravatea mea, sînt pionier” a marcat mai multe generații, eșarfa/cravata roșie era cel mai distinctiv element al uniformei de pionier. În 1984, Organizația Pionierilor avea 2.695.000 membri. Scurt-metrajul Nu trage perdeaua ilustrează excelent îndoctrinarea pionierilor și cum ideologia predicată de regim unui băiat de 10 ani se ciocnește cu anti-ceaușismul în decembrie 1989.

Pentru mulți, imaginile cu copii sau tineri mărșăluind milităros par cadre de film, dar adevărul e că astfel de organizații de masă anulau caracterul individual și personalitatea distinctă a fiecărui membru pentru a crea clone/drone ale regimului de extremă dreaptă sau stângă, soldați loiali care să nu conteste autoritatea. În prezent, îndoctrinarea/manipularea în diverse scopuri se face mult mai subtil, de exemplu în contextul Internetului ca parte esențială a vieții de zi cu zi. „Influencerii” din diverse domenii duc și diseminează mesaje bine țintite către comunitățile mai mici sau mai mari care-i urmăresc. Trusturile de presă avansează mai pe față sau printre rânduri agende politice depinzând cine le deține și prezintă jumătăți de adevăr sau adevăruri distorsionate/filtrate. Din fericire, Organizația Cercetașii României s-a reînființat după 1989 în format nepolitizat.

E ideal ca toți copiii să fie educați în spiritul conștiinței libere, toleranței și acceptanței, diversității, să aibă acces la educație, sănătate și oportunități de dezvoltare, per total o minte deschisă care să-i ajute să trăiască în lumea dificilă de azi. E ceva ce în România nu e posibil încă la scară națională și dezbaterea pe subiect e foarte largă. Exemplu: în timpul pandemiei #covid19, odată cu mutarea învățământului în online, s-a demonstrat că nu toți copiii au șanse egale de a participa la ore și a studia, deci dreptul la educație a fost încălcat. Mulți copii din România merg flămânzi la culcare, nu au apă curentă, nici electricitate și locuiesc în spații insalubre. E România profundă care nu beneficiază de sprijin decât de formă și niciun Guvern nu are ca obiectiv eradicarea sărăciei sau măcar atenuarea ei.

Cel mai bun mod de a sărbători 1 Iunie? Că ai copil sau nu, fă ceva să schimbi status quo-ul.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign