Ce importanţă a avut această clădire pentru istoria PCR?

18 septembrie 2020 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi
sursa-Cartierul Uranus

O poză care vine în completarea celei publicate anterior, tot pe str. Sf. Apostoli, dar realizată în sens invers, dinspre biserica omonimă, aflată în spatele fotografului. Biserica există şi azi pe locul său original.

Fiind o fotografie descoperită în fişele arhivei Institutului de Studii Istorice și Social-Politice (ISISP), menţionăm că imaginea era însoţită de informaţii de interes pentru istoria Partidului Comunist Român (PCR) şi anume: „Locul unde a funcţionat sediul sindicatelor unitare în perioada 1928-1929.”

sursa: ISISP via ANR, nr. inventar 3240, cota I119

În spatele blocurilor din Bd. Naţiunile Unite, peste drum de biserica Sf. Apostoli, au mai rămas în picioare două imobile, parte din frontul vechi al străzii omonime (nr. 38-40).
În imaginea de faţă avem, în premieră, continuarea frontului cu nr. 34-36, cum mergeai spre Bateriilor. În spatele fotografului se întâlneau străzile Cpt. Feraru şi Miliţiei.
Este un colţ al străzii destul de ieşit din comun, arhitectural şi urbanistic vorbind. Poziţionarea şi aspectul clădirilor aduc aminte de vechile făbricuţe dinspre periferie, în vremea Vechiului Regat, iar faptul că împrejmuirea cu gard din prefabricate se desprinde de alinamentul construit se datorează regularizării străzii în vremea lui Carol I, când uliţa ferea biserica şi cele câteva case din faţa ei.

Ce importanţă a avut această clădire pentru istoria PCR? „Locul unde a funcţionat sediul sindicatelor unitare în perioada 1928-1929.”

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign