𝐒𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥 𝐥𝐚 𝐀𝐫𝐞𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐮𝐥 𝐂𝐚𝐫𝐨𝐥 𝐢̂𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐆𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟏𝟗𝟎𝟔

23 octombrie 2020 Andrei Slavuteanul Actualitate

𝐒𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥 𝐥𝐚 𝐀𝐫𝐞𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐮𝐥 𝐂𝐚𝐫𝐨𝐥 𝐢̂𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐆𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟏𝟗𝟎𝟔

Acum mai bine de un secol, Expoziția Generală Română era gândită ca o celebrare a trei mari evenimente istorice: 40 de ani de domnie a regelui Carol I, 25 de ani de la proclamarea Regatului României şi 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către români.

Urmând tradiţia expoziţiilor internaţionale începută în secolul XIX de ţări ca Franţa şi Marea Britanie, Expoziția Generală Română s-a dorit a fi un prilej de a face cunoscut progresul ţării, îndeosebi faţă de străini.

Iniţiativa i-a aparţinut omului politic Take Ionescu, iar de execuţie s-au ocupat arhitecții Ștefan Burcuș și Victor G. Stephănescu, peisagistul francez Édouard Redont, şi arhitectul Ion D. Berindey, care a avut ideea de a construi un oraş provizoriu în miniatură, unde puteai petrece o zi întreagă vizitând pavilioanele şi locurile de distracţie.

Expoziția se deschidea la 6 iunie 1906, după numai 10 luni de amenajare, şi era amplasată pe câmpia mlăştinoasă a Filaretului (Câmpia Libertății), actualul Parc Carol I. Timp de şase luni, cât a fost deschisă, i-au trecut pragul 40.000 de expozanți și cca. 2.000.000 de vizitatori.

Alte construcţii din cadrul Expoziţiei Generale care au rezistat până astăzi sunt Biserica „Cuţitul de Argint”, Turnul de apă „Cetatea lui Țepeș Vodă”

Pentru realizarea ei a fost nevoie de eforturi deosebite, estimându-se că „pe o suprafaţă de 41 ha s-au deplasat 575.000 metri cubi de pământ, construcţiile provizorii şi definitive au ocupat 35.000 metri pătraţi, s-au plantat 4.206 arbori mari şi peste 90.000 brazi, copaci de pădure mici”.

Construcțiile din cadrul Expoziţiei Generale erau prevăzute ca pavilioane temporare, majoritatea fiind ulterior demontate. Unele construcţii s-au păstrat, însă, şi astăzi. Între acestea se numără Arenele Romane – scena de spectacole a Expoziţiei, cu aprox. 5000 de locuri, proiectată ca amfiteatru în aer liber. La peste 100 de ani distanţă, încă se ţin spectacole aici.

Alte construcţii din cadrul Expoziţiei Generale care au rezistat până astăzi sunt Biserica „Cuţitul de Argint”, Turnul de apă „Cetatea lui Țepeș Vodă”, şi alte câteva mici construcţii din Parcul Carol

.–Selecție din Colecția de imagini Mihai Oroveanu, EXPO_01_BUC_ARH_SP.PUBLIC. >>https://photopastfuture.ro/

Sursa: Salonul de proiecte

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign