Cinema VASILE ALECSANDRI actuala sală Lahovari a Teatrului de Animaţie Ţăndărică.

20 octombrie 2020 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi

Foste cinematografe bucureştene.

Foto: decembrie 1955, cinema VASILE ALECSANDRI, strada Eremia Grigorescu, nr. 24, lângă Piaţa Kuibîşev (actuala şi fosta Piaţă Lahovari, dar şi Piaţa Cosmonauţilor).

Cinema VASILE ALECSANDRI pe strada General Eremia Grigorescu, nr. 24, actuala sală Lahovari a Teatrului de Animaţie Ţăndărică.

O mai fi oare întipărit în memoria colectivă faptul că în această sală a fost şi cinematograf ?

în această sală, deschisă luni, 26 decembrie 1955 – noiembrie 1963, a funcţionat cinematograful VASILE ALECSANDRI.

La începutul anilor ’60, pentru o scurtă perioadă de timp (anii 1960-1963), în această sală de cinema s-au derulat şi programe ale cinematecii.

În noiembrie 1963 cinematograful se închide, sala va fi renovată, modernizată şi se redeschide duminica, 1 decembrie 1963 ca sală a Teatrului pentru tineret şi copii cu spectacolul „Misterul cizmei” de Hans Albert Pederzoni.

Din anul 1967 se numeşte Teatrul Ion Vasilescu mutat aici de pe Şoseaua Ştefan cel Mare, nr. 34.
Din anul 1981 Teatrul Ion Vasilescu va fi mutat la Giurgiu.

Actualmente sala găzduieşte spectacolele Teatrului de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică.
Teatrul de Animaţie Ţăndărică (noua denumire din anul 2008) a fost fondat în anul 1945 şi a avut de-a lungul anilor mai multe sedii, dintre care enumer aici numai câteva şi anume: cel din strada Academiei (în sala Libertatea – fostă Liedertafel – demolată şi pe locul căreia acum se înalţă corpul nou al Universităţii de Arhitectura şi Urbanism Ion Mincu), în Calea Victoriei, nr. 48 (în clădirea Imobiliara în locul fostului cinema Select) din anul 1965, şi în ultimii ani în sala Lahovari care în anul 2004 a fost complet renovată.

de Belkine Gabriel

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign