Strada Bibescu Vodă să fi fost atât de lungă, fiind „decimată” de sistematizarea anilor ’80, când s-a construit Centrul Civic.

01 octombrie 2020 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi
sursa-Cartierul Uranus

Perioada trecută de stat în casă ne-a oferit ocazia să mai săpăm prin arhiva de imagini, adunată de-a lungul vremii. Astfel, puţin câte puţin, reuşim să reîntregim virtual segmentul dispărut al străzii Bibescu Vodă, care se întindea de o parte şi de alta a bulevardului Regina Maria / G. Coşbuc.
Fotografia a fost localizată cu ajutorul unei alte poze postate de noi mai demult, în care era prezent acelaşi superb vechi han din prim-plan, hanul lui Avram, o construcţie ce data cel puţin din a doua parte a sec. al XVIII-lea. Se afla pe colţul intersecţiei dintre bd. Regina Maria / G. Coşbuc şi str. Bibescu Vodă.
Cum privim imaginea, în faţă se ajungea în vechea cale a Rahovei, zona din spatele Palatului de Justiţie, iar la dreapta, în prim-plan, apare colţul gardului de la incinta Aşezămintelor Brâncoveneşti.

Astăzi, poate că nu este de conceput ca strada să fi fost atât de lungă, fiind „decimată” de sistematizarea anilor ’80, când s-a construit Centrul Civic. Din ce am reuşit să aflăm, clădirea hanului a fost demolată la sfârşitul anului 1983, deci foarte probabil ca toată zona învecinată să fi dispărut tot atunci, înaintea momentului 1984, an în care s-a hotărât demolarea totală a Spitalului Brâncovenesc.
Revenind la vechea stradă, ca o concluzie, aceasta nu fusese atunci afectată pentru prima oară în istoria urbanismului bucureştean. La sfârşitul secolului al XIX-lea, bd. Regina Maria a fost trasat, ca parte dintr-o reţea amplă de noi bulevarde rectilinii acoperind toată suprafaţa acelui Bucureşti. În mod ironic, tocmai acest traseu a şi constituit limita sudică a demolărilor sub regimul Ceauşescu, cel puţin până la Revoluţie, astfel stopând dispariţia completă a vechii străzi…

foto: Paul Filip (anii ’70)

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign