Probabil că nu mai știe nimeni că în Focșani a trăit un mic burghez armean pe nume Anton Cristof

17 noiembrie 2020 Andrei Slavuteanul Actualitate, Istorie

Probabil că nu mai știe nimeni că în Focșani a trăit un mic burghez armean pe nume Anton Cristof. S-a născut în Focșani în 1872 într- una dintre cele mai bogate familii de origine armeană stabilite la noi, cea a negustorului angrosist Asfadur Cristof (1832- 1895).

Casa familiei de pe strada Gării nr. 75 din acele vremuri era una din cele mai impunătoare din oraș. Era evaluată în 1902 la uriașa sumă de 60.000 lei și avea în nu mai puțin de opt camere plus alte dependințe și doar ea era dată în îngrijirea a doi servitori.

Numai terenul era de circa 4.000 mp2. Similară ei ar fi cea care îi era vecină, casa Baron Capri, astăzi Muzeul de Istorie, fost sediu al PNȚCD.

Asfadur Cristof a trecut printr-un faliment răsunător în epocă, casa sa bancară ce o avea în coproprietate cu focșăneanul Kirkor (Grigore) David, succesorii celei deținute de frații Popovici, Harutium și Garabet,( ctitorii capelei Sfânta Înviere din Cimitirul armenesc- Focșani), intrând în insolvență în 1886 și lăsând pe drumuri pe mulți investitori.

Gaura lăsată în urmă a fost de peste un milion de franci, multe mici economii puse în păstrare fiind astfel risipite.

Articol preluat parțial de pe site-ul Vrancea Altfel.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign