Toată zona din imagine a dispărut, dar mai târziu, odată cu valul sistematizării din a doua parte a anilor ’80

16 noiembrie 2020 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi
sursa-Cartierul Evreiesc

Rareori am avut ocazia până acum să ne plimbăm pe str. Negru Vodă, aici, pe pagină. Iată una dintre puţinele fotografii, în care se văd câteva imobile de la numerele impare (nr. 7-11), atunci încă în picioare, dar pregătite pentru demolare, deci anul este 1985…
În faţă, se vedea intersecţia cu str. Banul Mărăcine, ce lega, cândva, înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, cele două temple sefarde: Cahal Cicu (cel mic) şi Cahal Grande (cel mare). Strada Negru Vodă urca apoi spre fostul Palat Mavros, unde era Trustul de Construcţii şi Montaj Minier.
De partea dreaptă, în afara imaginii, se afla curtea vechiului Liceu „Al. I. Cuza” şi a Şcolii nr. 79. Tot la dreapta, str. Banul Mărăcine ducea la morga de pe malul Dâmboviţei (IML „Mina Minovici”), iar la stânga se ajungea în spatele magazinului „Unirea”, corpul central, cel vechi.
În spatele fotografului, str. Negru Vodă se deschidea spre Piaţa Unirii, asta mai ales după demolările din anii ’50-’60, când a avut loc prima sistematizare din vremea comunismului, când s-a trasat Magistrala Nord-Sud.

Toată zona din imagine a dispărut, dar mai târziu, odată cu valul sistematizării din a doua parte a anilor ’80, pentru a se trasa bd. Victoria Socialismului (actual Unirii). Pe locul fotografului chiar trece azi bulevardul, sensul dinspre Tribunalul Bucureşti spre Piaţa Unirii.

foto: Traian Doman (1985)

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign