Consiliere-in-cariera iti arata 10 greseli pe care sa nu le faci intr-un CV de angajare

greseli cv

Daca in trecut era suficient sa deschizi un ziar la pagina de anunturi si sa te programezi telefonic la un interviu, in ziua de astazi lucrurile sunt mult mai complicate de atat. Trebuie sa iti impresionezi viitorii sefi si sa le demonstrezi ca ai tot ceea ce iti trebuie pentru a merita locul de munca vizat. 

Daca esti in situatia in care deja ai fost la numeroase interviuri si nu ai primit nici un raspuns pana acum sau ai primit doar un mail sau un mesaj pe telefon in care ti se promitea ca CV -ul online va fi incarcat in baza de date si cand se mai elibereaza un post similar vei fi primul sunat, este momentul sa iei lucrurile in maini si sa actionezi. Cea mai buna modalitate prin care poti sa descoperi greselile pe care le faci la un interviu de angajare si care sunt motivele pentru care CV-ul tau nu este vizualizat de angajatori, este prin a apela la consiliere in cariera. 

Un consilier in cariera poate sa iti sublinieze toate greselile pe care le faci si sa te indrepte spre drumul cel bun, astfel incat sa poti semna un contract de munca fara sa te mai supui stresului de a fi refuzat in mod constant. Trebuie sa recunosti, toate acele refuzuri au un impact semnificativ asupra ta dar, cu ajutorul serviciilor de consiliere in cariera vei putea sa obtii atat cariera dorita cat si linistea sufleteasca in ceea ce priveste stabilitatea si eliminarea temerilor legate de posibilitatea de a fi oricand concediat. 

Primul pas spre gasirea unui loc de munca este construirea unui CV impecabil care sa reflecte abilitatile, experienta si pregatirea ta pentru cariera vizata. Expertii in domeniu au identificat o serie de greseli care se regasesc frecvent in aplicatiile candidatilor, motiv pentru care le vom expune in randurile urmatoare si iti vom arata cum te poate ajuta un consilier in cariera sa le indrepti pe toate: 

CV-ul este atat de lung incat cantareste mai mult la reciclare decat la angajare

Conform statisticilor, angajatorii au nevoie de 6 secunde pentru a-si face o prima impresie despre candidat si sa decida daca acesta merita atentie si sa i se cerceteze CV-ul cu mai multa atentie. Cel mai recomandat este sa ai un CV scurt si la obiect care sa contina doar informatiile relevante pentru locul de munca vizat. 

Consilierea in cariera te va ajuta sa privesti obiectiv lucrurile si sa iti construiesti un CV profesionist care sa te reprezinte si, mai ales sa il ajute pe angajator sa inteleaga motivele pentru care esti potrivit pentru postul dorit. Un CV prea lung care contine foarte multe informatii oboseste vizual iar angajatorul cu siguranta nu are timpul necesar sa analizeze un intreg roman in care vorbesti despre experienta ta. 

Ai adaugat o poza de pe Facebook sau, mai rau, nu ai adaugat nici o poza

Ti-ai scris CV-ul si acum tot ce mai ramane de facut este sa atasezi o poza. O copiezi pe cea de pe Facebook si o atasezi CV-ului. Dar, problema este ca in acea fotografie apari la un concert sau este atat de editata incat in momentul in care apari la interviu nu esti recunoscut. 

Cu ajutorul unui consilier in cariera vei putea sa ajustezi aceasta parte a CV-ului si sa atasezi o imagine care sa reflecte faptul ca esti o persoana serioasa care merita sa ocupe o pozitie in societatea vizata. 

Numele tau din CV difera de cel de pe Facebook, Linkedin, etc. 

Unii angajatori solicita in cadrul unor mini interviuri sa impartasesti adresa ta de pe retelele de socializare pentru a putea sa isi faca o idee mai concreta despre persoana care a aplicat. Si, totusi, ce treaba au angajatorii cu ce postezi pe retelele de socializare? Le pasa deoarece vor putea sa isi faca o idee despre persoana care esti. Specialistii recomanda sa iti treci acelasi nume din CV si pe retelele de socializare. 

Avantajul acestei metode este acela ca pot vedea si acea latura umana a personalitatii tale, nu numai pe cea oferita in CV. 

Nu folosesti cuvinte cheie in CV

Multi angajatori fac un screening al CV-ului pentru a identifica angajatul potrivit iar daca CV-ul tau nu le contine atunci sunt sanse ca acesta sa fie ignorat. Un consilier in cariera cunoaste toate informatiile despre modul in care trebuie sa fie construit cel mai bun CV care sa iti asigure un interviu la compania dorita. 

Sunt prea multe repetitii, textul este incoerent sau foarte greu de parcurs

Un CV care continue prea multe informatii este plictisitor de parcurs iar daca mai contine si repetitii atunci sunt mari sanse ca acesta sa fie ignorat. Este bine sa verifici daca CV-ul este scris corect gramatical, daca nu are repetitii, cat de usor este de parcurs etc. Un consilier in cariera te va ajuta sa elimini acest minus de pe CV si sa creezi unul care este demn de luat in seama. 

Ai inflorit anumite informatii doar pentru a te asigura ca esti angajat

Ai face orice pentru job-ul pe care ti-l doresti iar pentru asta ai mentionat in CV niste abilitati si competente pe care nu le ai dar speri ca locul de munca sa fie al tau. Sinceritatea este foarte importanta in CV. In cazul in care se dovedeste la interviu ca ai mintit in legatura cu unele competente atunci risti sa iti pui in pericol integritatea. 

Chiar daca nu ai acele competente, un consilier in cariera poate sa te ajute sa vezi partea buna a lucrurilor si sa inveti cum sa iti valorifici sau sa iti dezvolti competentele si abilitatile pe care le ai deja. 

Iti treci intreaga experienta profesionala inca din vremea liceului 

Daca CV-ul tau arata precum un roman care cuprinde absolut toate locurile de munca pe care le-ai avut atunci trebuie sa iti reevaluezi informatiile pe care le-ai trecut. Angajatorul nu este interesat sa afle ca ai lucrat ca ospatar timp de doua luni in timpul liceului daca scopul tau este sa te angajezi pe un post de IT, de exemplu. Angajatorii tai vor sa vada evolutia ta si progresele facute de la functia de executive pana la junior, asadar, trebuie sa pui accent pe amplasarea ultimei experiente de job pe primul loc. 

Prin consiliere in cariera vei putea afla care sunt cele mai importante informatii pe care trebuie sa le treci intr-un CV si cum poate acesta sa influenteze posibilitatile de angajare. 

CV-ul tau are un aspect total neprofesionist si nereprezentativ 

Nici macar nu trebuie sa te gandesti sa folosesti fonturi cu inflorituri, culori foarte vii, chiar sa subliniezi anumite informatii pentru a fi sigur ca sunt vazute primele. CV-ul trebuie sa fie usor de parcurs cu privirea si totul trebuie sa fie cat mai concis. 

De la fonturi pana la formatare, totul este important si vei afla lucruri pretioase despre acestea in timpul sedintelor de consiliere in cariera. Vei obtine la final un CV cu aspect profesionist care vorbeste despre calitatile tale intr-o maniera eleganta si agreabila. 

Treci in CV mai multe joburi intr-un an

Sa schimbi job cu job si sa lucrezi la mai mult de trei locuri de munca intr-un an nu iti aduce nimic bun, indiferent de domeniu. Taie toate acele job-uri unde nu ai ramas pentru mult timp din varii motive. De exemplu, ceea ce este relevant pentru domeniul financiar nu este relevant pentru un job ca specialist marketing,  iar ceea ce trebuie sa faci este sa convingi angajatorul ca experienta ta nisata este foarte utila. 

Poti introduce hobby-uri relevante, cursuri online informale sau de perfectionare  la care ai participat si consideri ca ajuta in a sustine experienta pe care o ai. 

Te lauzi cu abilitati pe care le au toti candidatii 

Daca tu cauti sa te angajezi in finante, de exemplu, atunci nu este o idee buna sa subliniezi faptul ca stii sa lucrezi ca un expert in Excel. Este evident ca stii sa lucrezi in Excel. Mentioneaza in CV dar nu cauta sa lauzi aceasta abilitate ca fiind punctul tau forte. Poti sa iesi in evidenta mult mai usor daca pui accentul pe o serie de lucruri care consideri ca ar ajuta compania sa evolueze sau chiar sa beneficieze de ceva mai mult in urma implicarii tale. 

Consilierea in cariera este esentiala deoarece vei putea sa iti descoperi abilitatile si sa te pui in valoare mult mai bine la interviurile de angajare.