Una din rarele fotografii ale străzii Vasile Adamache

16 februarie 2021 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii noi

sursa-Cartierul Evreiesc

Una din rarele fotografii ale străzii Vasile Adamache, pe care se află Sinagoga Mare, singura clădire supravieţuitoare a acestei artere.

Imaginea surprinde intersecţia cu străduţa Colnicul Mic, care făcea legătura, spre stânga, cu strada Clucerul Udricani, aproape de vechea clădire a Galeriilor „Izbânda”.

În prim-plan, calcanul acoperit cu iederă aparţinea unei clădiri înguste cu adresa pe Clucerul Udricani (nr. 13). După intersecţie, putea fi admirat un superb imobil, la fel de îngust, având spaţii comerciale generoase la nvelul străzii (adresa era str. V. Adamache nr. 10).

În capătul perspectivei, spre dreapta, un tramvai ajungea la capătul liniei din Piaţa Sf. Vineri. Dincolo de el, abia se vedea spatele magazinului Unirea. Se putea observa pentru că toată zona dintre piaţă şi magazin fusese deja demolată, pentru a face loc noii hale agro-industriale „Unirea”, cunoscut şi ca „Circul foamei de la KM 0”. Un braţ de macara, parte din acel şantier, e vizibil în extremitatea dreaptă a imaginii.

Dacă ne-am fi întors mai la dreapta, am fi descoperit şi clădirea Sinagogii Mari.

Azi, pe locul imobilelor din imagine se află noile blocuri din str. Clucerul Udricani.

foto: Andrei Pandele (1986)

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2021 . Designed by: Livedesign