Bucurestii Vechi si Noi

Crima de la casa Paucescu

01 februarie 2010 [Raiden] Bucurestii lui Raiden
In plimbarile voastre prin Bucuresti, poate ati observat un imobil mai special la Piata Revolutiei. Este vorba de sediul UAR (Uniunea Arhitectilor din Romania).
Cladirea se distinge prin stilul extrem de original, fiind primul edificiu de acest fel de la noi din tara. Practic, vechiul si noul se combina intr-un amestec de caramida si sticla.
Acest articol vorbeste despre aceasta cladire. Ce a fost atunci si ce este acum.
Povestea incepe in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand pe vechea strada a Vamii se ridica o casa superba, in stilul renasterii franceze.
Ministrul Grigore Paucescu a avut grija ca locuinta sa sa se gaseasca in apropiere de Palatul Regal, cu vedere la cea mai importanta Piata a Capitalei. Resedinta avea o suprafata considerabila si mai multe dependinte.

Odata cu trecerea timpului, casa Paucescu a devenit Legatia (Ambasada) Austro-Ungara la Bucuresti. Drept urmare, strada pe care se gaseste imobilul a fost redenumita strada Vienei.

Curand, casa a intrat in „umbra” unei alte constructii, de importanta majora – Fundatiunea Universitara „Carol I” (actuala Biblioteca Centrala Universitara), cunoscuta si si denumirea de Fundatia Regala. Aceasta a fost inaugurata in 1895, insa forma finala a capatat-o abia in 1914.


Fundatia Regala, in faza finala de constructie.

Cu ocazia ultimelor amenajari la Fundatia Regala (cele din 1914), o parte din casa Paucescu a fost demolata. Implicit, suprafata cladirii s-a redus considerabil, insa chiar si in noua forma, aceasta ramanea una remarcabila.

In timpul regimului comunist, casa Paucescu a adapostit Directia a V-a a Securitatii Statului, cel mai temut departament al acesteia. Directia a V-a antrena mercenari gata sa actioneze imediat la comanda lui Ceausescu.


Casa Paucescu la finalul anilor ’90.

Asta s-a si intamplat in timpul evenimentelor din decembrie 1989, insa casa, ca si Fundatia Regala vecina, a fost mistuita de flacari, iar interiorul distrus complet. Desi Fundatia Regala a fost renovata si modernizata, casa Paucescu a ramas de-a lungul anilor ’90 o ruina pe cale sa se prabuseasca, fara acoperis, fara ferestre si fara vreo intentie din partea autoritatilor s-o reabiliteze.


Detaliu trist al casei Paucescu inainte de inceperea lucrarilor.

Undeva dupa anul 2000, Uniunea Arhitectilor a pus ochii pe imobil. Toata lumea se astepta ca palatul Paucescu sa-si recapete stralucirea de odinioara prin refacerea lui in stilul initial. Ce s-a intamplat mai apoi e cu totul alta poveste.


August 2002: lucrari in plina desfasurare.


August 2003: Sediul UAR in faza finala de constructie.

Cochilia mizerabila care ajunsese casa a fost curatata si atat. Din golul interior, insa, a inceput sa rasara un imobil de sticla, in cel mai modern stil posibil! Pana la finalul anului 2003, noul sediu al UAR era gata. Cu timpul a devenit un element „deosebit” in peisajul bucurestean, insa recent, si alte imobile nou-construite au preluat din idee (de exemplu, noul hotel Novotel de pe Calea Victoriei).
Ca o nota personala, mie nu imi place deloc acest imobil in forma sa actuala, mi se pare o bataie de joc. Nu cred ca persoanele care au gandit asa ceva se pot numi arhitecti.


Casa Paucescu / Sediul UAR astazi.

Casa Paucescu se gaseste azi la intersectia strazilor Boteanu si Dem. I. Dobrescu, in apropiere de Ministerul de Interne, Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” si Palatul Regal (MNAR). Turistii in treacat prin Piata Revolutiei nu ezita sa o pozeze, pentru ca la noi, originalul tinde sa devina ceva comun. Traiasca eclectismul!
[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign