Palas – o stradă de la limita imposibilului

Una din străzile fostului cartier Uranus pe care nu am abordat-o până acum este strada Palas. Conform hărţii din 1969, ea se întindea între străzile Antim şi Schitul Maicilor:

Avea o lungime de circa 200 de metri. Ca şi alte străzi din cartier, purta numele unui corp ceresc (Pallas), mai exact al unui asteroid cu diametrul de aproximativ 500 km, al treilea ca mărime din centura aflată între Marte şi Jupiter (primele două fiind Ceres şi Vesta).

Numele mai apare menţionat în zootehnie (rasa de ovine Merinos de Palas, omologată în 1960), după denumirea unui cartier periferic din vestul municipiului Constanţa, precum şi ca un (controversat) proiect imobiliar dezvoltat la Iaşi.

Imaginile pe care le voi prezenta provin din setul lui Dan Vartanian de pe Flickr, realizate în anul 1982. Prima dintre ele priveşte strada Palas de undeva dinspre Schitul Maicilor:

Existau pe traseul ei imobile masive cu 2 şi 3 etaje (pe una din laturi), iar pe cealaltă erau câteva vile şi unele căsuţe mai modeste. În plan îndepărtat se vede blocul turn cu 17 etaje din Piaţa Naţiunile Unite.

O altă fotografie priveşte zona dinspre strada Antim Ivireanul. În stânga se vede Schitul Maicilor, pregătit pentru translatare, iar în dreapta sunt câteva case de pe str. Palas, văzute din spate:

Tot dinspre strada Antim mai avem o imagine, care surprinde, în stânga, casa de la nr. 1, iar în dreapta, un imobil de colţ cu o arhitectură deosebită, aflat pe str. Antim nr. 46. Turla ascuţită făcea din el un punct de reper important al cartierului:

Asemenea turle proeminente se mai întâlnesc la unele clădiri, cum ar fi Policlinica Iancului sau oficiul poştal de lângă Hala Traian:

Neşansa a făcut ca imobilul de colţ să fie printre ultimele demolate, el aflându-se undeva la limita blocurilor de pe bulevardul Libertăţii. Clădirile de pe partea opusă a străzii Antim au scăpat nevătămate:

Excavatorul care smulge copacii din curtea întreprinderii Tehnometal pare a fi acelaşi cu cel care a demolat pe str. Schitul Maicilor şi alte zone apropiate (se aplica principiul „ajunge o măciucă la un car de oale”).

O ultimă fotografie ne arată strada Palas văzută mai de aproape, se poate distinge chiar şi o plăcuţă cu denumirea ei (în dreapta):

Ceea ce se poate remarca din acest unghi este imaginea unei antene, aflată pe dealul Uranus, undeva în interiorul Arsenalului. Chiar în faţa ei era o clădire militară conectată la antenă, unde informaţiile primite erau analizate de către specialişti.

Se mai observă un excavator de dimensiuni mai mici, iar în spatele lui aş zice că se afla imobilul de 5 etaje de pe str. Cazărmii nr. 22.

Cam atât ar fi de zis despre defuncta stradă Palas, smulsă cu violenţă din matricea oraşului şi aruncată în hăul fără fund al amintirilor, o himeră care uneori ne bântuie gândurile, în serile lungi de iarnă, la un pas de a fi fost salvată, şi totuşi, pierdută pentru totdeauna.