Bucurestii Vechi si Noi

Noua lege a cainilor comunitari obliga proprietarii sa isi microcipeze patrupedele

04 martie 2011 Luiza Pruna A-mestecate

In ciuda protestelor care au avut loc in mai multe orase din tara, legea 921 a fost adoptata pe 1 martie de  Comisia pentru Administratie Publica si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, impune, in primul rand, infiintarea Registrului de evidenta a tuturor cainilor din tara, cei fara stapan, cei cu stapan si cei cu regim special. Potrivit noii legi, proprietarii de caini vor trebui sa implanteze patrupedelor un microcip pentru a putea fi identificati in baza de date.

“Registrul este o obligatie atat a autoritatilor locale, prin serviciile specializate pentru cainii fara stapan, cat si a cetatenilor care au caini. In acest fel, vom reusi sa avem o evidenta clara a cainilor din Romania si sa respectam normele de sanatate si siguranta, prevazute de Autoritatea Sanitar-Veterinara”, a declarat, in exclusivitate, pentru “Green Report”, Sulfina Barbu, presedinta Comisiei pentru Administratie Publica si Echilibru Ecologic.

Registrul trebuie sa raspunda in primul rand la intrebarea cati caini cu si fara stapin sunt in Romania. In acest moment nu exista nici o evidenta clara. Singurul lucru cert sunt victimele cainilor.

„Numai in Bucuresti, in 2010, peste 8.300 de oameni au fost muscati de cainii fara stapan, in timp ce, in 2009, cifra a fost peste 7.500”, a declarat Sulfina Barbu.

„Fara o evidenta nu se pot face nici estimari privind costurile sterilizarilor. In Bucuresti, de la an la an, situatia se agraveaza si va fi tot mai rau daca nu actionam urgent. 40 de milioane de euro pe an sunt necesari numai in Bucuresti pentru a ingriji cainii fara stapan”, spune Sulfina Barbu.

Cainii de pripas vor ajunge in administrarea consiliilor locale

Legea obliga consiliile locale sa amenajeze din fonduri proprii adaposturi pentru cainii fara stapan, sa aiba un medic veterinar, in cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor abandonati, si sa infiinteze Registrul de evidenta. In aplicarea legii, autoritatile locale vor fi verificate de Autoritatea Sanitar-Veterinara.

Membrii Comisiei au mai stabilit si cateva reguli stricte de functionare a adaposturilor pentru cainii comunitari. Tot ce tine de amenajarea acestor adaposturi si de tratarea cainilor, cat timp acestia sunt gazduiti in ele, se va face in baza regulilor sanitar-veterinare.

Proprietarii de caini isi vor identifica animalele prin microcipare

„Legea ii obliga pe stapanii de caini sa-si identifice animalele prin microcipare, sa nu le tina in afara proprietatii, sa le sterilizeze, pe cele din rasa comuna, si sa nu le abandoneze”, a explicat Sulfina Barbu.

Mai mult decat atat, orice proprietar de caine, care nu are un animal de rasa pura, atestat printr-un certificat, va fi obligat sa-l sterilizeze pentru a reduce astfel inmultirea necontrolata a cainilor. Infierea unui caine si apoi eliberarea lui pe strazi este interzisa prin noua lege.

„Persoanele care vor sa adopte un caine fara stapan, pentru a avea garantia ca acestia nu sunt lasati liberi, din nou, in spatiul public, trebuie sa faca dovada ca au unde sa-i adaposteasca, ca au cu ce sa-i intretina si sa nu deranjeze vecinii”, scrie in noua legea a cainilor fara stapin.

Ce este un microcip?

Seringa microcip Microcipul ( se mai numeste si transporter)   este un dispozitiv electronic, dedimensiuni reduse ( aproximativ cat un bob de orez ), care  contine un cod unic ce poate fi citit cu ajutorul unui scanner special.

Microcipul este incapsulat intr-o sticla biocompatibila, rezistenta la apa, vibratii sau socuri, cu sistem antimigrare. Acesta este livrat impreuna cu o seringa de unica folosinta impachetata intr-un mediu steril, gata pentru a fi utilizata. Contine de asemenea si  numar de 5-6 etichete autoadezive care au inscrise pe ele codul unic al microcipului. Aceste etichete le lipestc pe :pasaportul animalului, carnetul de sanatate, etc. Ele au menirea de a se face comparatia intre numarul inscris pe dispozitivul electronic si actele animalului microcipat.

De ce microcipul?

Metoda identificarii electronice prin microcip a animalelor s-a impus in Uniunea Europeana deoarece:
•    este cea mai sigura metoda de identificare
•    permite o citire simpla, sigura si rapida a codului unic de identificare de pe microcip
•    implantarea microcipului nu este un procedeu dureros ca  si in cazul tatuarii
•    identificarea prin microcip este valabila pentru toata durata de viata a animalului
•    este sigura
•    nu poate fi pierduta sau modificata
•    animalul de companie este protejat in cazul pierderii sau furtului
•    micorcipul este una din conditiile necesare pentru a putea calatorii cu animalul de companie in strainatate

Care caini vor fi eutanasiati?

Cainii care sunt bolnavi grav, cei incurabili, cei irecuperabili, cei agresivi, periculosi, sau cainii de lupta si de atac, lasati in libertate, pot fi eutanasiati sau sterilizati, conform hotararii Consiliului Local, iar toate aceste categorii sunt mentionate si in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 55/2002, a precizat Sulfina Barbu.

Presedinta Comisiei pentru Administratie Publica si Echilibru Ecologic sustine ca a avut toata deschiderea spre dialog si ca legea cainilor fara stapan a fost atat de mult discutata, tocmai pentru a asculta opiniile si sugestiile tuturor celor implicati.

„Legea este ampla si da posibilitatea primariilor sa rezolve pe termen lung problema cainilor abandonati. Sustin aceasta lege cu un singur lucru in minte. Nu vreau sa mai aud ca, in Romania, oamenii mor muscati de caini. Iubesc animalele, dar daca ma puneti sa aleg intre un om si un caine, intotdeauna voi alege omul”, a incheiat Sulfina Barbu.

Legea care hotaraste soarta cainilor fara stapan a fost adoptata de Comisia pentru Administratie Publica si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor.

Actiuni de protest impotriva legii

Este e remarcat ca o mana de oameni s-au solidarizat pentru o cauza care ne priveste pe noi toti si pe data de 1 martie au iesit in strada sa protesteze impotriva legii. Astfel de actiuni , cu toate ca nu au reunit un numar foarte mare de participanti, ne arata inca o data ca mai exista oameni care se preocupa de soarta mediului in care traiesc, fie el si populat de patrupede care uneori ne pun viata in pericol si alte ori ne sunt cei mai buni prieteni.

In cele ce urmeaza va prezentam principalele manifestatii care au avut loc la ora 13 pe data de 1 martie:

Bucuresti

In fata Palatului Parlamentului au protestat aproximativ 200 de persoane iar evenimentul s-a desfasurat fara incidente, participantii limitându-se la a scanda lozinci si a afisa bannere impotriva eutanasierii cainilor comunitari.

Prezent la miting, vicepreşedintele Partidului România Mare (PRM) Marius Marinescu, iniţiatorul unei legi potrivit căreia câinii fără stăpân scapă de eutanasiere şi sunt strânşi în adăposturi, a criticat „duduile din PDL” spunând că nu le va lăsa ”să măcelărească câinii şi să-şi facă încălţări din pieile lor”. El a spus că legea, aşa cum a fost iniţiată, era o lege europeană – unul dintre modele fiind chiar cel italian.

Marius Marinescu a spus că nu ar trebui neglijată ideea de a transforma câinii comunitari în câini utilitari folosindu-i, după unele antrenamente, drept câini de pază, câini de salvare sau câini care să poată ajuta persoanele cu deficienţe de vedere. Vicepreşedintele PRM a declarat că pentru foarte mulţi primari legea eutanasierii câinilor comunitari „a devenit o mare afacere”.

Preşedinta Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA), Carmen Arsene, a spus că intenţia comisiei din Camera Deputaţilor este reintroducerea eutanasiei pentru câinii comunitari. Preşedinta FNPA a spus că soluţia pe care o sprijină asociaţia din care face parte este aceea de „sterilizare şi returnare în locurile de unde au fost ridicaţi ca unică şi dovedită soluţie pentru rezolvare situaţiei câinilor comunitari”.AGERPRES

Timisoara –actiune organizata de Asociatia “Pet hope”

La orele 13, moment in care la Bucuresti incepea votul pentru legea 912 privind gestionarea cainilor comunitari, la Timisoara se adunau in Piata Unirii aproximativ 100 de protestatari veniti sa traga un semnal de alarma legat de acele paragrafe din lege care reglementeaza eutanasierea.

Modul in care acestia au protestat a fost cat se poate de inedit: femei, barbati,pensionari si copii s-au aruncat in zapada si au mimat postura cainilor omorati. Cu totii au purtat coli albe pe care au scris cu litere mari mesaje pentru parlamentari: „Sterilizarea e unica solutie eficienta”, „Spuneti nu eutanasierii, spuneti da civilizatiei”. Acestia au ramas intinsi pe jos timp de trei minute.

Cluj

Tot incepand cu orele 13 s-a desfasurat un flash mob in Cluj unde s-au alaturat protestului in jur de 50 de oameni care au purtat pancarte si foi cu mesajul „PRO sterilizare, contra eutanasiei”

„Evenimentul de astazi are ca si scop interzicerea eutanasierii la caini si dorim ca ei sa fie tratati civilizat, sa fie sterilizati si poate daca o sa aplicam niste legi corecte nu am mai vedeam caini pe strada” a declarat o protestatara.

„Salvez catelusii de pe strada, ii sterilizez si le gasesc stapan. Trebuie sa se faca o lege sa fie sterilizati cateii, nu suntem de acord cu eutanasierea si sa fie sterilizati si sa se gaseasca stapan, ei nu au nici o vina ca au ajuns pe strada, noi oamenii suntem vinovati ca au ajuns pe strada. Oamenii i-au lăsat pe strada, s-au inmultit, foarte multi oameni nu-si sterilizeaza cateii in curti, ii lasa pe strada si din cauza asta” a declarat o alta clujeanca prezenta la flash mob.

www.clon.ro

www.agerpres.ro

www.green-report.ro

www.realitatea.net

http://www.cyf-medical-distribution.ro

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign