Bucurestii Vechi si Noi

Palatul Asociatiei Medicilor Veterinari

18 martie 2011 Lucian Vasile De Atunci si de Acum
Palatul Asociatiei Medicilor Veterinari
Dar toti il stim drept Ministerul Justitiei, de pe bulevardul Elisabeta, peste drum de Cismigiu! Multumita lui Armyuser (care a scris un articol detaliat pe aceasta tema) vedem ca lucrurile nu stau chiar asa. Trecutul acestui imobil este o portretizare a moravurilor societatii romanesti si, in special, a unei institutii a statului.
In 1921, medicii veterinari din mai multe ministere au acceptat sa doneze 5% din salariul lor pentru ridicarea unui palat al asociatiei care sa gazduiasca diferite actiuni precum cercetare stiintifica sau opere sociale pentru familiile membrilor. Proiectul a fost incredintat arhitectului Constantin Iotzu (acelasi care a conceput planurile Casei Corpului Didactic din apropiere), stilul fiind o combinatie interesanta de clasicism si art-deco. Lucrarile s-au derulat intre 1929-1933, trecand peste criza din epoca printr-un imprumut bancar.
Pe 26 februarie 1933, in prezenta regelui Carol al II-lea, noul palat este inaugurat, dar in interiorul sau, este gazduit, pana la construirea unui sediu propriu, Ministerul Justitiei. Acest sediu urma sa fie ridicat in Piata Palatul Regal, dar avea sa fie finalizat in anii stalinismului, iar in perioada Ceausescu, imobilul era cunoscut drept ”CC-ul”. De la balconul sau, Nicolae Ceausescu a rostit ultimul discurs public in calitate de presedinte, in decembrie 1989.
Instaurarea comunismului in Romania a gasit asadar Ministerul Justitiei cu sediul nefinalizat, fiind chirias in Palatul Asociatiei Medicilor Veterinari. Asociatia este desfiintata in 1949, iar cladirea trece in patrimoniul statului. Cu toate ca regimul comunist a cazut de facto de mai mult de 20 de ani si exista o lege a retrocedarilor, cladirea este in continuare sediul diferitelor institutii ale Ministerului Justiei (mai multe detalii aici).
[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign