Bucurestii Vechi si Noi

Re-municipalizare

06 octombrie 2015 Bucurestii Vechi Si Noi Editorial, Psihanaliza cotidianului

A municipaliza – in romana, primul sens e acela de a transforma un oras in municipiu, al doilea fiind acela de a trece un bun in proprietate publica, proprietate municipala.
Dosarul ApaNova si cresterea tarifelor la apa nu sunt o chestiune specific romaneasca, asa cum ar putea unii sa creada. La noi au fost mituiti consilierii (chiar toti?) pentru a creste tarifele, in alte parti ale lumii nici nu a mai fost nevoie de asta. Dupa valul de privatizari din intreaga lume din anii 80 si 90, asistam la reversul trendului, pentru ca s-a dovedit ca apa ajunge sa fie platita mai scump de consumator fara ca asta sa insemne o imbunatatire in vreun fel a serviciului furnizat. Mai jos puteti vedea cazuri de readucere in administrarea municipalitatii a serviciilor de furnizare apa/servicii de intretinere a sistemelor de canalizare.

Franta este emblematica, acolo au fost niste lupte ale asociatiilor de consumatori cu companiile si autoritatile demne de studiat. Re-municipalizarea (un fel de nationalizare, numai ca nu vorbim de natiune) a avut loc pe masura ce expirau contractele de concesiune cu companiile private (iar din 2009 exista un arret al Conseil dEtat care limiteaza durata contractelor semnate inainte de 1995). Cele mai cunoscute cazuri din Franta sunt cele din 1999 in Grenoble si 2010 in Paris.

 

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign