Ăsta era capul de afiș în ziarele de pe 30.12.1947. 30 Decembrie a devenit Ziua Republicii, celebrată apoi în perioada comunistă.

Ăsta era capul de afiș în ziarele de pe 30.12.1947. 30 Decembrie a devenit Ziua Republicii, celebrată apoi în perioada comunistă. Uite un articol care nu urmează narativa nostalgică, în care singura variantă acceptată a evenimentelor e ceea ce povestește regele Mihai și pune niște probleme extrem de interesante .

Fără a scuza preluarea abuzivă a puterii în România de către comuniștii susținuți de Moscova, trebuie să recunoaștem că până acum, s-a impus în spațiul public doar punctul de vedere al regelui în legătură cu abdicarea, după ce, până în 1989, nu existase în același spațiu decât punctul de vedere al comuniștilor. E deranjant că la anul se împlinesc 70 de ani de la acest eveniment crucial și lucrurile nu sunt clare. Populația e satisfăcută de varianta oficială și se topește după Micul Paris prin care circulau calești cu regi și regine, iar autoritățile n-au niciun interes să scormonească trecutul.

Republica a devenit legitimă în România abia în 1991 (prima Constituție postcomunistă), prin referendum democratic și a fost reconfirmată tot prin referendum în 2003, la modificarea Constituției.