Aproape jumătate din angajaţi se aşteaptă să fie daţi afară. Greşesc!

Aproape jumătate din angajaţi se aşteaptă să fie daţi afară. Greşesc! © foto: epsos.de 

Să vedeţi cam pe unde ne duce spiritul nostru panicard şi prăpăstios, neîncrederea în capacitatea celor aleşi chiar de noi în fruntea ţării, dar şi a noastră de a reuşi, cuplate cu proverbialul talent mioritic de a nu vedea pădurea din cauza copacilor. Da, la starea asta de sumbru generalizat am contribuit şi noi – sau mă rog, ei – presa, cu ştiri de doi bani, panicarde şi căutătoare de dezastru cu orice preţ, dar cam ăsta e rolul unui watchdog, aşa că ajunge să muşte şi doar din reflex.

Iată un exemplu. Conform celui mai recent sondaj online propus de site-ul de recrutare Myjob, 41,37 % dintre români se aşteaptă anul să fie afectaţi anul acesta de reduceri de personal în compania în care lucrează. În plus, aproape o treime (33,66 %) dintre respondenţi declară că vor avea parte, cel mai probabil, de un salariu redus anul acesta.

Optimişti sunt sub 20% dintre cei chestionaţi – 18,23 % cred că firmă la care lucrează va efectuă noi angajări în 2011. De asemenea, doar puţin peste 5 procente (6,74%) dintre participanţii la studiu se mai aşteaptă anul acesta la o creştere salarială.

Sondajul a fost realizat online la nivel naţional, în intervalul 1-31 ianuarie 2011, pe un eşantion reprezentativ de 4.348 de respondenţi. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt bărbaţi (61,7%). În cea mai mare proporţie se aşteaptă la concedieri cei din grupă de vârstă 46-55 de ani. Mai mult de un sfert dintre respondenţi (28%) sunt din Bucureşti, iar cei mai pesimişti sunt din Satu Mare, Giurgiu, Sălaj, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Bacău, Botoşani, Constanţa şi Prahova.

Vestea bună este că, pentru 2011, doar un sfert (25,39 %) dintre angajatori preconizează noi disponibilizări şi, dimpotrivă, 40,41 % dintre companiile chestionate anunţa că îşi vor lărgi echipa. De asemenea, procentul firmelor care prevăd creşterea salariilor este aproape dublu faţă de aşteptările angajaţilor: 11,4 % dintre angajatori declară că vor mări retribuţiile salariaţilor anul acesta, în timp ce 22,8%  cred că le vor micşora.

La studiu au participat 193 de companii din toată ţara, iar cei mai optimişti sunt angajatorii din IT&C (software), internet şi comerţ electronic, retail, inginerie / tehnologie, vânzări, bănci / finanţe, asigurări, consultanţă, turism şi serviciu clienţi.

SURSA-BUSINESSCOVER.RO