Jawol, me gusta

23 octombrie 2012 [Raiden] Bucurestii lui Raiden
 
O clădire de pe bulevardul Magheru a fost scoasă din ghearele nepăsării. Este vorba despre blocul Jawol, construcţie modernistă (probabil ridicată între 1935 şi 1940), pe lângă care am trecut ani de-a rândul şi l-am văzut în ultimul hal, faţadei de pe strada C.A.Rosetti lipsindu-i geamurile.
 

La vremea când a fost ridicat, făcea parte din vârful de lance al construcţiilor moderniste din Bucureşti, alături de blocuri ca Wilson, Carlton, Scala, Belvedere, Casata, etc. Bulevardul Magheru devenise în anii 30 Wall Street-ul României, după cum lesne se poate vedea în pozele de mai jos.

(blocul Jawol şi cinematograful Scala străjuind bulevardul)
 
 
(poză din 1950; se pot observa maşinile, care au prins şi perioada interbelică şi tramvaiul de pe bulevard, scos pe la sfârşitul anilor 50)
 
 
(se pot observa reclamele : Antinevralgic, Mobile Szekely & Reti, Cofetăria Peristeri, Hermes)

 (faimoasa poză din 1944 cu ostaşul rus)
(Magheru în anii 60)

Din păcate, după 1989, blocul Jawol a decăzut enorm, ajungând să fie cvasi-abandonat şi un imens suport pentru meshuri publicitare.

(sursă foto : ADY88)
 
 (sursă foto : simion.eugen)
 
 
Din fericire, undeva prin 2011, SC Magheru Property Investment a preluat acest imobil cu angajamentul de a-l renova, lucrările trebuind să dureze un an. 
(sursă : Bukresh.ro)
 

Acuma, în octombrie 2012, blocul este renovat impecabil. Am auzit tot felul de zvonuri cum că ar fi fost demolat bucată cu bucată şi practic reconstruit, ceea ce l-ar cataloga drept fals istoric. Cu toate astea îmi place la nebunie faptul că încă o clădire neîngrijită îşi recapătă frumuseţea de odinioară.


(sursă foto:skyscrapercity, user Le clerk)
 
 Ca încheiere, am 2 întrebări:
1.Vă place?
2.Este adevărat zvonul cum că a fost demolat în întregime şi apoi reconstruit, sau doar a fost reabilitate la structura de rezistenţă şi renovat exterior?
 
Sper că v-a plăcut articolul şi de asemenea îmi doresc să aflu cele 2 răspunsuri în comentariile voastre. De asemenea, sper că această renovare este într-un ceas bun şi că vom vedea şi pe viitor astfel de cazuri, deoarece, sincer, bulevardul Magheru este tare decăzut.
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign