Antene Art Deco în Bucureşti

de Adrian Bădescu

Ca orice trecător prin Bucureşti, trecem de obicei grăbiţi, îngânduraţi sau pur şi simplu dezinteresaţi pe langă clădiri vechi, de multe ori lăsate în paragină sau „dubios” renovate, fără  să observăm micile detalii arhitectonice care decorau casele din perioada interbelică.

Dar pentru a ne face o idee despre acest articol am adăugat două definiţii de pe wikipedia:

Paratrăsnetul este o instalație de protecție a construcțiilor și a instalațiilor împotriva efectelor produse de loviturile directe de trăsnet. Curentul se scurge din paratrăsnet în pământ. Se mai numește paratoner sau parafulger. Benjamin Franklin a fost primul care a intuit și a pus fulgerul și trăsnetul pe seama electricității. [1]În anul 1749, a publicat două studii referitoare la aceste fenomene ale naturii propunându-și să încerce o captare a electricității adunate în nori în timpul furtunilor.

Art Deco este o abreviere pentru expresia din franceză denumind Expoziția internațională de ArteDecorative și industriale moderne, care a avut loc la Paris în 1925 (Exposition Internationale des ArtsDécoratifs et Industriels Modernes), respectiv desemnând o mișcare artistică a începutului secolului 20 în artele decorative, care a crescut ulterior în amplitudine și importanță, influențând ulterior semnificativ arhitectura, sculptura, moda, decorările interioare și artele vizuale pentru un sfert de secol.

De bunul gust al constructorilor nu a scăpat nici o banală tijă metalică. Dacă e să priveşti, cu atenţie, unele clădiri construite în stilul Art Deco, poţi observa, pe cel mai înalt punct al faţadei, un paratrăsnet diferit de cele deja consacrate.

Nimic nu se făcea de mântuială într-o epocă în care casele erau contruite nu doar pentru proprietar, ci şi pentru trecător, încă nu apăruse perioada cartierelor-dormitor…

[later edit]

Am primit o clarificare de la dl. arh. Constantin Goagea (www.e-zeppelin.ro), după o discuţei avută de domnia sa cu alţi profesori de la Facultatea de Arhitecută, că aceste elemente metalice au ajuns decoraţiuni de sine stătătoare pentru cladirile Art Deco, pornind de la ideea de antene radio.

Faptul că nu s-a găsit nici o formă de împământare ne face să îmbrăţişăm ideea dlui. arh. Goagea.

Vă mulţumim pentru clarificare!

IMG_3199B IMG_3222B IMG_3248B IMG_3357B IMG_3403B