INTERVIU | Ana Crăciun Lambru: ,,Erus și Valea Iubirii” e încă un musical emoționant, așa cum v-am obișnuit

Regizoarea Ana Crăciun Lambru este un om cu adevărat special, care ne surprinde de fiecare dată cu spectacole emoționante. Ea este cea care știe să sublinieze în spectacolele pe care le creează cele mai subtile lucruri și să le transforme în cele mai mărețe. Este un om sensibil și bun, iar acest lucru se reflectă și pe scenă, în spectacolele cărora le semnează regia. Vă invit să citiți o filă de poveste, un interviu înduioșător și să aflați câteva secrete despre premiera musicalului Erus și Valea Iubirii. 

Ce este iubirea?

Iubirea e un cuvânt atât de des folosit, însă prea puțini înțeleg ce este cu adevărat. Oamenii au senzația că iubirea e mereu la fel, că e acel fluturaș sturlubatic în stomac. De fapt iubirea e un roi de fluturi de toate culorile, mărimile și vârstele. Unii mai înțelepți, alții mai tineri și mai aprigi. Abia de curând am început și eu să înțeleg că iubirea e făcută din mai multe lucruri – ea conține răbdare, generozitate, înțelegere, empatie, curiozitate, recunoștință,  dar și depărtare, loc pentru suferință și lacrimi, spațiu de a fi egoist, acceptare.

Cum crezi că arată iubirea prin ochii unui copil?

Iubirea prin ochii unui copil e simplă, e colorată, e dulce că vata de zahăr. Un copil te iubește orice s-ar întâmpla, orice i-ai spune. Un copil vrea lucruri și vrea prea mult câteodată, pentru că nu își da seama ce e mai bine pentru el. Poate îl cerți și nu realizezi că fiecare cuvânt al tău rămâne scris în inima lui ca într-o carte cu pagini albe. Adu-ți aminte că e doar un copil și că învață de la tine, ai răbdare. Adu-ți aminte că te iubește oricum și că, mai târziu, cuvintele tale vor ieși la suprafață printre rânduri. Adu-ți aminte că iubirea lui e simplă, e colorată și e dulce că vata de zahăr.

Cum arată Valea Iubirii prin care călătorește Erus? 

Erus merge mai întâi în Regatul Apelor, unde primește o nouă misiune. Aceea de a-l înfrunta pe Regele Frică Frică și de a-i ajuta pe oameni să scape de frica din inimile lor. Apoi intră în Valea Iubirii, unde nu totul este roz, așa cum ne-am aștepta. El și prietenii săi au de trecut încă o serie de teste pentru a obține virtutea Iubirii. Erus, ghidat de prieteni mai vechi și personaje fantastice, trebuie să înțeleagă cum e să îți asculți inima, cum e să hrăneșți iubirea din inimă și nu frica, dar mai ales, cum e să ierți și să accepți că, deși cineva a fost rău, el are nevoie, de fapt, de foarte multă iubire pentru a se vindeca.

Călătoria inițiatică a lui Erus a fost parcursă de fiecare dată alături de prietenii lui, de data aceasta cum îi vor fi alături?

 Prietenii lui Erus îl acceptă așa cum este, însă nu se sfiesc să îi arate calea cea bună, atunci când s-a îndepărtat. Îl susțin, îl încurajează, îl ajută să-și pună ordine în gânduri și cred în el cu tot sufletul. Aceștia sunt prietenii adevărați pe care toți ar trebui să îi căutăm. 

Erus a devenit deja un personaj adorat de copii, presupun că acest lucru te-a ambiționat să creezi un spectacol peste așteptările spectatorilor. Ce surprize aduce această producție pe scena OCC?

,,Erus și Valea Iubirii” e încă un musical emoționant, așa cum v-am obișnuit. În acest spectacol lucrez cu artiști cu voci senzaționale și dansatori talentați, angajați ai Operei Comice pentru Copii. Acest lucru m-a inspirat să gândesc textele cântecelor și coregrafiile special pentru ei. Compozitorul cu care lucrez, Damian Vlad, e și el foarte încântat de felul în care muzica pe care o compunem împreună va suna și creează partituri speciale pentru fiecare. În acest spectacol nu folosim păpuși, însă folosim diferite elemente de recuzită ( pentru momentele de dans), animație video și câteva secvențe de teatru de umbre. În Valea Iubirii, în comparație cu Valea Generozității, se vorbește  mai mult despre sentimentele oamenilor, așa că am optat pentru această combinație. Cu fiecare proiect pe care îl fac, pare că mă apropii tot mai mult de zona de animație și film. Fiți fără grijă, nu renunț niciodată la lumea păpușilor, însă vreau să experimentez și alte medii de exprimare și abia aștept să văd cum va fi această experiență.

Care a fost prima sugestie pe care le-ai transmis-o artiștilor în calitate de regizor, înainte de a începe lucrul pentru acest spectacol?

Am vorbit cu ei la casting și le-am spus că au șansa să aibă o experiență extraordinară – să cunoască și să lucreze cu oameni noi, dar să descopere și câte ceva despre ei înșiși. Le-am spus acest lucru pentru că, de fiecare dată când eu iau o carte cu Erus în mână, găsesc răspunsuri pentru întrebări pe care le am în viața mea. Împreună cu echipa anterioară de artiști – cei din spectacolul ,,Erus și Valea Generozității” – am avut o experiență vindecătoare. Acum alți oameni trebuie să treacă prin povestea Erus și să înțeleagă ce înseamnă iubirea cu adevărat.

Poți să-mi spui care crezi că o să devină replica semnificativă pentru ,,Erus și Valea Iubirii”?

,,Iubirea nu judecă. Iubirea doar iubește”. Ahh, și bineînțeles – cântecul lui Marty va rămâne în mintea și pe buzele oamenilor: ,, Miere cu spanac, îmi e pe plac!”

Ce vor învață micii spectatori în urma vizionării acestui spectacol?

Alec Blenche a făcut un lucru uimitor cu aceste cărți. El a presărat la fiecare pas câte ceva de învățat. Copiii vor afla astfel că e incredibil de bine și, mai ales cool, să bei apă de izvor, nu sucuri cu îndulcitor, vor învăța câte ceva despre cum ne ajută fructele și legumele să fim mai sănătoși și mai haioși (cum spune Alpi). Cei mici vor afla lucruri despre Frică și despre felul în care o pot accepta și transforma în ceva bun. Cred că cel mai important lucru pe care îl învață e faptul că, cei care se poartă urât sunt cei mai puțin iubiți și ei au nevoie de iertare și o îmbrățișare.

Interviu realizat de Andrada Popa

Foto arhivă personală